SLS: LONDONSKI MEMORANDUM BIO "SLAB KOMPROMIS"

Neobičnu medijsku i političku tišinu koja ovih dana vlada Slovenijom zbog štrajka novinara i situacije u kojoj se još ne zna hoće li vjerojatni mandatar za sastav nove vlade Janez Janša uspjeti sastaviti stabilnu koaliciju desnog centra u utorak je prekinula Slovenska pučka stranka (SLS) izjavom za javnost u povodu 50. obljetnice potpisivanja Londonskog memoranduma, mirovnog ugovora između Italije i bivše Jugoslavije kojim su zajamčene poslijeratne granice i podijeljen Slobodni teritorij Trsta (STT).

SLS predsjednika Janeza Podobnika u priopćenju objavljenom na web-stranicama stranke iznosi ocjenu da je Londonski memorandum za Sloveniju bio "slab, ali za tadašnje prilike još uvijek prihvatljiv kompromis". Dodaje se da tim ugovorom slovensko nacionalno pitanje nije riješeno na optimalan način, pa je velik broj etničkih Slovenaca ostao u Italiji.

"Uvjereni smo da odredbe Londonskog memoranduma obvezuju i Hrvatsku i Sloveniju kao sljednice SFRJ-a i spomenutog sporazuma, te očekujemo od vlada obiju država da, ponašajući se kao pravne države, uspostave općinu Piran u njenim povijesnim granicama. Time će u smislu prihvaćenih međunarodnih obveza biti riješeno granično pitanje između dviju susjednih država i zajamčena cjelovitost Piranskog zaljeva, te slobodan pristup Slovenije otvorenom moru", navodi se u priopćenju.

SLS je također pozvala Ministarstvo vanjskih poslova da odgovori "kakve će biti reakcije slovenske vlade na proglašenje hrvatskog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, s obzirom na informacije da će na temelju odluke o pojasu Hrvatska nadzirati i polovicu Piranskog zaljeva".

SLS tvrdi da je Londonskim memorandumom među ostalim bilo utvrđeno da se neće mijenjati etnički sastav na području bivšeg STT-a i da se neće mijenjati granice općina (čime se aludira na navodnu promjenu granica općine Piran).

SLS najavljuje da će inzistirati da slovenska vanjska politika u odnosima s Italijom ubuduće posveti veću pozornost odredbama Londonskog memoranduma koje se odnose na zaštitu slovenske manjine u susjednoj državi.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više