Slučaj Cvik: Odbijena izuzeća sudaca, suđenje se nastavlja nakon godišnjih odmora

U SLUČAJU korčulanske narko hobotnice, Vrhovni sud odbio je izuzeće predsjednika splitskog Županijskog suda Ante Perkušića, a on je potom odbio izuzeće sudaca Damira Romca i Mlađana Prvana.

Izuzeća je prošli tjedan dana zatražila obrana Jakše Cvitanovića Cvika, i to zbog sumnje u nepristranost novih članova vijeća.

Član vijeća već osudio Cvika za prijetnje Uskokovoj svjedokinji

Sudac Romac je, naime, prije mjesec dana nepravomoćno osudio Cvitanovića zbog prijetnji Uskokovoj krunskoj svjedokinji Petri Gugić.

Povjerovao joj je u tom postupku, pa obrana drži da ni suđenje u ovom, takozvanom glavnom predmetu sa 16 optuženika, neće biti objektivno. Prvan je, pak, otvorio i vodio istragu za prijetnje.

Predsjednik suda Perkušić zasmetao je, pak, osobno Cvitanoviću, i to zato jer je dopustio da u vijeće uđu dva suca koji su s njim već imali posla. Zaključeno je ipak da navedeni razlozi nisu bili dovoljni za postavljanje novih sudaca.

Rezervirani termini za tri dana suđenja

Do promjena vijeća došlo je, inače, zbog preduge vremenske pauze od zadnjeg ročišta, ali i novih zakonskih odredbi prema kojima Uskočke predmete sude isključivo suci Kaznenog odjela.

Suđenje je početkom godine odgođeno na nekoliko mjeseci zbog loma noge jednog od optuženika u zatvoru.

Postupak protiv Cvika i ostalih nastavlja se nakon godišnjih odmora, koncem kolovoza ili početkom rujna. Predsjednik vijeća, sudac Zoran Matulović već je rezervirao termine za tri dana suđenja.

Pročitajte više