Slučaj Lora: Bajić nije pristao na nagodbu, suđenje počinje u svibnju

MILJENKO BAJIĆ, jedan od vojnih policajaca osuđenih za ratnih zločin u Lori, nije pristao na nagodbu te će mu se ponovno suditi, budući da je osuđen na šest godina zatvora dok je bio u bijegu. Jučer je na splitskom Županijskom sudu održano pripremno ročište na kojem su stranke predložile dokaze te suca Vladimira Živaljića izvijestili o tome da sporazum nije postignut.

Suđenje je zakazano za sredinu svibnja. Kako doznajemo, stranke su se suglasile sa čitanjem iskaza svjedoka iz Srbije. Ne žele od ponovljenog suđenja raditi cirkus. Budući da su izbjegnute komplikacije oko slanja poziva svjedocima u inozemstvo, pretpostavlja se da će sud brzo obaviti svoj posao.

Dvojica iz Lore još uvijek u bijegu

Bajić je samo jedan od četvorice koja su nestala tijekom suđenja za Loru. Još se uvijek ne zna gdje su šef Vojno-istražnog centra Lora Tomo Duić te čuvar Emilijo Bungur.

Skrivanje je dosadilo Bajićevom kolegi Josipu Bikiću Čopu koji se sam predao i pristao na nagodbu. Umjesto šest godina, na koliko je bio pravomoćno osuđen u odsutnosti, dobio je četiri i pol godine zatvora. Bajić, međutim, nije pristao na takvu varijantu, a od njegovih branitelja Željka Ostoje i Nediljka Ivančevića nije se moglo doznati gdje će pronaći manevarski prostor da izvuku klijenta iz nevolje.

Sude mu i za Sardelinu smrt

Osim za ratni zločin i dvoje mrtvih civila srpske nacionalnosti u Lori, Bajiću je još uvijek aktivan postupak zbog smrti Dalibora Sardelića Sardele koji je u kolovozu 1992. godine podlegao ozljedama koje su mu zadali vojni policajci. Optuženi su Bajić i još trojica njegovih kolega. Nepravomoćno su osuđeni prije deset godina, no viši sud ukinuo je presudu i vratio je na ponovno suđenje. Sudac Marijo Franetović slučaj je priveo kraju, idući mjesec trebale bi se održati završne riječi i objaviti presuda...  

Pročitajte više