"Slučaj Lora": policija potvrdila da su petorica optuženika nedostupna

PREDSJEDNICA Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Splitu Spomenka Tonković, zadužena za ponovljen postupak u tzv. slučaju Lora, zaprimila je danas službeno izvješće županijske policije da su uhićena trojica od osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin u Lori 1992., izvijestila je glasnogovornica Suda sutkinja Marica Šćepanović.

U službenom izvješću Policijske uprave splitsko-dalmatinske navodi se kako petorica od njih nisu uhićena, jer nisu na navedenim adresama, kazala je Šćepanović.

Na upit jesu li time stečeni uvjeti za najavljivano izdavanje naloga za raspisivanje tjeralice, sutkinja Šćepanović odgovorila je "kako ćemo o svemu biti na vrijeme obaviješteni". No, dodala je, "to se sigurno neće dogoditi danas, jer je sutkinja Tonković zauzeta raspravama u drugim postupcima koji su u tijeku".

Prošli su ponedjeljak, kad je s Vrhovnog suda zaprimljen nalog za pritvaranje osmorice optuženika, uhićena samo trojica - Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić - a prvooptuženi Tomislav Duić, te Josip Bikić, Miljenko Bajić, Davor Banić i Emilio Bungur od tada nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, što je policija današnjim izvješćem i potvrdila.

Raspisivanjem tjeralice bio bi ispunjen jedan od uvjeta za zakazivanje suđenja u odsutnosti, kako se to dogodilo i u prvom postupku kad je u bijegu od početka bio prvooptuženi Duić.

Tijekom suđenja pravosuđu su postali nedostupni i Bajić i Bikić, jer se nisu vratili kad je Vrhovni sud poništio odluku Sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Slavka Lozine o puštanju optuženika iz pritvora.

Kad se raspiše tjeralica, prijedlog za suđenje u odsutnosti izdaje Državno odvjetništvo, a o tome odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

No, kako je poručila sutkinja Šćepanović, o tome je još preuranjeno govoriti.

Pročitajte više