Slučaj Lora: Zatražen pritvor za osmoricu bivših vojnih policajaca

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu je nakon odluke Vrhovnog suda o ukinuću oslobađajuće presude za slučaj Lora i novom suđenju zatražilo da se odredi pritvor za osmoricu bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin, doznaje se danas u Županijskom sudu u Splitu.

Na sudu je Hini popodne potvrđeno da su zaprimili prijedlog da se odredi pritvor osmorici koje je prvostupanjsku sud oslobodio optužbe za ratni zločin, a Vrhovni sud to ukinuo. Odluku o tome, kažu u Županijskom sudu, mjerodavno će vijeće donijeti najvjerojatnije početkom idućeg tjedna.

Naime, predsjednik Županijskog suda Igor Benzon mora odlučiti hoće li odluku o prijedlogu Županijskog državnog odvjetnišva za pritvor osmorici optuženih donijeti Izvanraspravno vijeće ili Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu, kojom se oslobađaju osmorica optuženika, bivših vojnih policajaca, u tzv. slučaju Lora, od optužbe za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, s time da se nova rasprava u "slučaju Lora" mora održati pred potpuno izmijenjenim Sudskim vijećem.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud, uz ostalo, navodi da "prvostupanjski sud nije proveo sve raspoložive dokaze, već je neopravdano odbio veći broj dokaza koje je predložila optužba, zbog čega je činjenično stanje ostalo manjkavo, u prvom redu nepotpuno utvrđeno".

To se, uz ostalo odnosi i na to što nisu saslušavani svjedoci iz Srbije, koji nisu uredno pozvani na glavnu raspravu.

Oslobađajuću presudu za Tomislava Duića, Tončija Brkića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Davora Banića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića donijelo je jednoglasno peteročlano vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine u studenom 2002. Sudski postupak je trajao pet mjeseci i 41 dan, ispitano je 60-ak svjedoka, a svjedoci iz Srbije i Crne Gore nisu bili ispitivani jer se nisu odazvali višekratnim pozivima.

Pročitajte više