Slučajan susret: Bajić u hotelu Park naletio na glavne urednike Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista

ZANIMLJIVO društvo našlo se proteklog vikenda u splitskom hotelu Park. Za jednim stolom su bili glavni urednici Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Kruno Kljaković i Mladen Pleše, a naletio je i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Radilo se o pukoj slučajnosti, Bajić je često u Parka kad dođe vikendom u Split, a Kljaković i Pleše imali su sigurno mnoštvo zajedničkih tema za povjerljiv razgovor u trenutku dok se carstvo Nina Pavića raspada u paramparčad. Bajić im se samo javio, ni čašu vode sa njima nije popio, otkrivaju dobro obaviješteni izvori. 

Opet - Ivo!

Situaciju svakako usložava interes Državnog odvjetništva za poslovne transakcije koje su Pavić i društvo obavili nakon preuzimanja Slobodne Dalmacije, koju su na kraju očerupali za prilično jeftine pare, i to pod blagoslovom - Ive Sanadera. 

Taj je u EPH izdanjima dugo godina uživao toliko povlašten status da je to naprosto bilo gadljivo. U međuvremenu su se prahom posula prva pera korporacije, koja su otvoreno priznala da ih je Sanader zavarao. To mu vjerojatno nije bio pretjerano velik problem, jer je upravo Pleše bio rodonačelnik tog zaljubljenog odnosa spram bivšeg premijera. Svašta se proteklih godina moglo pročitati u EPH izdanjima o Sanaderu. I izmišljen intervju najplaćenijeg hrvatskog novinara Davora Butkovića, a i srceparajuće izvještaje Mladena Plešea kako je Sanaderu sve bolje i bolje, kad se onomad bio razbolio.

Nestao motiv za ulizivanje, nestala i ljubav

Nije ljubav predugo trajala kad je nestalo motiva za ulizivanje. Sanadera u bijegu pred zakonom najviše su nagazili upravo pioniri Pavićevog EPH.

Vjerojatno je na takvo "društveno odgovorno ponašanje" mislio gazda Pavić kada nam je u ljeto 2009. godine otkrivao kakve sve kvalifikacije moraju imati suvremeni novinari, oni koje će on školovati na fantomskoj medijskoj akademiji za koju je dobio dopusnicu, premda nije imao ni program, a ni kuću za predavanje. A to mu je bila obveza koju je preuzeo sa kupovinom Slobodne Dalmacije u rujnu 2005. godine. Ništa od toga. Sad će to navodno preseliti iz Splita u Varaždin. Pitanje je samo što će preseliti jer u Splitu ništa nije ni napravio.

Napetost raste

Napetost raste i u korporaciji i u Slobodnoj Dalmaciji koja bi navodno uskoro trebala promijeniti vlasnika. Do tad će se počistiti prilično ljudi, a i novca. Državno odvjetništvo još uvijek radi na slučaju kupovine Slobodne Dalmacije, a da situacija nije najbolja svjedoči i vrlo nervozna reakcija Nina Pavića koji je u roku od sat vremena nakon napisa na Indexu sazvao Nadzorni odbor i odlučio objaviti ugovor, koji je sve do tada tajio.

Nije samo Pavića uhvatila groznica. U tih sat i nešto, nešto se prelomilo i u glavi šefa HUS-a Ozrena Matijaševića. Popodne je tražio odgovornost za mućke u privatizaciji, predvečer mu se činilo da je zapravo sve u redu, a kad je pala noć zaključio je da je apsolutno sve bilo po zakonu i da nikad nije nikako drukčije ni tvrdio. Pametnome dosta.

Pročitajte više