Smijenjeni predsjednik Perua iz pritvora zatražio azil u Meksiku

Foto: EPA

MEKSIKO razmatra davanje azila bivšem peruanskom predsjedniku Pedru Castillu (53) koji je smijenjen, a potom optužen za pobunu.

Castillo se nalazi u pritvoru u Limi, a njegov zahtjev za azilom poslan je meksičkom predsjedniku Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru preko odvjetnika, piše BBC.

Meksiko i Peru sada razgovaraju o tom pitanju, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard. Castillo je smijenjen s dužnosti nakon što je pokušao raspustiti parlament.

Smijenjen nakon što je pokušao raspustiti parlament

Kada se suočio s glasanjem o opozivu, Castillo je objavio da raspušta parlament, koji je pod kontrolom oporbe. No parlament se tome suprotstavio te je većinski glasao za Castillovu smjenu.

Njegovi tjelohranitelji spriječili su ga da potraži utočište u meksičkom veleposlanstvu u Limi. Samo nekoliko sati kasnije, parlament je za novu predsjednicu izabrao 60-godišnju Dinu Boluarte.

Castillo optužen za zlouporabu položaja

Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.

Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj "državnog udara" koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres. Južnoameričku državu muče politički sukobi između dvije grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.

Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan. Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.

Pročitajte više