Smrt diktatora: Kako je hermetički zatvorena Sjeverna Koreja dva dana skrivala tajnu?

PROŠLOG tjedna južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak bio je u posjetu Japanu. U tom trenutku Kim Jong-il bio je mrtav tek četiri sata, no o tome ništa nisu znali ni Seoul, ni Tokyo, ni Washington. Jedna od pretpostavki je da je Kina, kao jedini saveznik Sjeverne Koreje možda znala za smrt Kim Jong-ila, ali da nije podijelila informaciju.

Južnokorejski predsjednik vratio se u svoju zemlju u nedjelju i dalje u neznanju o smrti vođe zemlje s kojom je njegova tehnički i dalje u ratu. Pretpostavlja se da niti Washington nije znao za smrt Kim Jong-ila jer bi u suprotnom, piše Reuters, dojavio vijest Južnoj Koreji i Japanu, zemljama koje su najbliži saveznici SAD-a u Aziji.

Predsjednik odbora za sigurnost pri parlamentu Južne Koreje Kim Jin-pyo izjavio je da se "čini kako su svi za smrt Kim Jong-ila saznali tek nakon službene obavijesti Sjeverne Koreje. SAD, Japan i Rusija saznali su također nakon službene obavijesti".

Nakon službene obavijesti o smrti Kim Jong-ila Južna Koreja oglasila je svojoj vojsci stanje pripravnosti, dok je Japan komentirao kako je nužna pripravnost na "neočekivani" razvoj događaja. 

Sjeverno korejski mediji objavili su vijest o smrti Velikog Vođe tek dva dana kasnije, u ponedjeljak. Obavještajne službe Južne Koreje također su vijest saznale vidjevši je na televiziji. Vladama diljem svijeta ta je vijest stigla kao veliko iznenađenje. Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman izjavio je kako su SAD znale da Kim Jong-il ima srčanih problema, no nemoguće je procijeniti kada će netko umrijeti. Ralph Cossa predsjednik američkog Pacifičkog foruma CSIS rekao je da "nitko nije očekivao njegovu smrt. Ako je tkogod mislio da je dobro upućen u stanje u Sjevernoj Koreji, ovo je pokazalo suprotno." Zapadne obavještajne agencije koriste satelite, elektroničke prisluškivače i obavještajne resurse zemalja saveznica koje imaju u Aziji kako bi pokušali dokučiti što se događa unutar hermetički zatvorene Sjeverne Koreje.

Postoji i određeni broj agenata koji djeluju u Sjevernoj Koreji, ali njihove su se mogućnosti pokazale nedovoljnima. Cossa kaže kako "u Sjevernoj Koreji postoje agenti na svim razinama", međutim čini se da se ipak nisu uspjeli probiti u unutarnji krug. "Sjeverna Koreja odlično čuva svoje tajne, vjerojatno su djelovali prema određenom protokolu" dodao je Cossa. Kad je 1994. umro Kim Il-sung uspjeli su to sačuvati od javnosti duže od jednog dana.

Pročitajte više