Smrt njemačkog bogataša u avionskoj nesreći nije slučajna tragedija? Istraga otvorila Pandorinu kutiju

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

NJEMAČKI poduzetnik i direktor Unistera, jedne od najveće internetske trgovine uslugama Thomas Wagner poginuo je u avionskoj nesreći u Sloveniji.

Podsjetimo, zrakoplov sa šest sjedišta nestao je s radara nešto prije 11 sati i srušio se na području Ajdovščine te je potpuno izgorio. Vatrogasci koji su alarmirani i došli na mjesto nesreće našli su među ostacima aviona četiri već karbonizirana tijela.

Smrt poduzetnika prvotno je bila tek tragična vijest, no ona su izašli novi detalji, piše Deutsche Welle.

Wagner je poduzetnik koji je s nekoliko prijatelja stvorio pravo carstvo internetskih trgovina. One su sezale od prodaje turističkih aranžmana preko portala ab-in-den-urlaub.de koji je prodavao više aranžmana nego i stranice renomiranih turoperatora poput TUI-a ili Thomas Cooka, prodaje avionskih karata na portalu fluege.de, preko prodaje automobila (auto.de) i nekretnina (myimmo.de) pa do novinskih portala (news.de), poslovnih informacija (börsennews.de, kredit.de) i portala za traženje životnih partnera (partnersuche.de), a to su samo neki od četrdesetak portala koji ovise ili su dio Unister Holdinga.

Prva vijest o nesreći nije ukazivala ni na što drugo nego na tragediju. Wagner je s prijateljima bio na putu iz Venecije u Leipzig. Izajmili su privatni avion Piper, koji je upravljao iskusni 73-godišnji pilot. Slovenska kontrola letenja je primila poruku pilota kako ima problema s ledom na krilima: vrijeme je doista bilo loše, a ovaj avion je letio na većoj visini nego što je preporučeno. Kako se još uvijek čini, piše DW, to je bio jedini razlog što se avion srušio praktično odmah nakon što je prešao granicu Italije i Slovenije, kod Ajdovščine. Slovenska policija na mjestu nesreća pronašla je četiri izgorjela tijela. Pronašli su i oko deset tisuća franaka te "neke dokumente na talijanskom".

Pokrenuta lavina

Dok je sve još izgledalo kao nesretan slučaj, tek četiri dana nakon nesreća pokrenuta je lavina jer je Unister proglasio stečaj. Štoviše, nadležne službe kazale su medijima kako je stečaj već odavno bio nužan te kako tragična smrt direktora na to nije utjecala.

Tako se polako počelo otkrivati kako je čitav holding Unister doista prava kula od karata. On jest zapošljavao preko tisuću suradnika, ostvarivao promet od oko 300 milijuna eura i imao predstavništva u Berlinu, Hamburgu, Düsseldorfu... Tisuće korisnika su knjižili svoje odmore preko njegovih portala, kupovali avionske karte - ili tražili podesnog životnog partnera za što je Unister naravno također ubirao pristojbu, ali su i troškovi reklame bili golemi da bi se korisnike privuklo na njihove stranice, piše DW.

Redovito su se emitirali spotovi i tiskali plakate te se oglašavalo u novinama. Sve to je bio veliki teret za ovu tvrtku iz Leipziga tako da se već prošle godine u poduzeću šuškalo kako će mnogi zaposleni dobiti otkaz.

Očajnički pokušaj - i besramna prijevara?


Kako se čini, i ovo putovanje Wagnera u Veneciju je neposredno povezano s problemom likvidnosti Unistera. Kako javljaju njemački mediji, nekoliko tjedana ranije je u Hannoveru, preko jednog njemačkog bivšeg bankara, dogovoren "posao" s izvjesnim Talijanom - njemački mediji ga tek nazivaju "gospodinom V." On im je obećao osigurati kredit u iznosu od 10 milijuna eura. Gospodin V. je htio "polog" za tu pozajmicu, i to u gotovini, čim dođu u Veneciju. Tako su Wagner i njegovo društvo navodno krenuli na put navodno sa kovčegom u kojem je bilo najmanje milijun eura.


Svi svjedoci koji bi sada nešto mogli reći policiji o događajima u Veneciji poginuli su u nesreći u Sloveniji. Na sastanku je ipak bio prisutan i ranije navedeni njemački bankar, kojeg u medijima nazivaju "gospodin K", koji je posao i dogovorio, no on je stigao automobilom. Sve informacije govore da on pak ima dobre motive da o svemu šuti, budući da njemački mediji otkrivaju kako su Wagner i ekipa bili prevareni od strane "gospodina V", ali i da se već odavno za sve njih zanima i policija.

Kako piše Der Spiegel, "gospodin V." je poznat po svojim "poslovima" s nakitom i pozajmicama. Navodno je bilo dogovoreno da će u Veneciji zamijeniti kovčege - kovčeg s preko milijun eura za kovčeg pun švicarskih franaka koji su trebali poslužiti kao prvo polog u banci preko koje bi onda željeni iznos trebao stići u Leipzig.

Kako je njemački poduzetnik Wagner, neposredno prije udesa barem tvrdio talijanskoj policiji, "gospodin V." ih je besramno prevario: pokupio je kovčeg s eurima, ali im je dao kovčeg sa samo malenom količinom franaka. Bilo je dogovoreno da se nakon toga zajedno nađu u venecijanskoj banci, ali "gospodin V." se nikad nije pojavio. Također, banka je bila zatvorena.

Nikad nisu stigli u Leipzig

Prevareni trojac cijeli su slučaj prijavili policiji, koja nije na vrijeme djelovala. Wagner i društvo morali su krenuti nazad u Leipzig, kamo nikad nisu stigli.

Postaja MDR objavila je veliku reportažu o poslovanju Unistera, koja svjedoči zapravo i kako je Wagner već odavno predmet zanimanja njemačkog državnog odvjetništva i policije. Još 2012. je povedena istraga zbog utaje i temeljem optužbe o nedozvoljenoj trgovini policama osiguranja. Postoji još jedna optužba o prijevari preko računala i to u 87.386 slučajeva i optuženi - među njima je i Wagner - su imali vremena do kraja ovog kolovoza dati izjavu o toj optužbi.

Oglasili su se i političari pokrajine Saske, koji peru ruke od bilo kakve povezanosti s Unisterom. Mušterije su također zabrinute, pogotovo oni koji su uplatili ljetovanje na koje bi svakog trenutka trebali krenuti.

Porezni ured i nadležne financijske službe nikako ne mogu isključiti kako će stečaj matičnog holdinga neminovno dovesti do još stečajeva među "papirnatim" ili stvarnim tvrtkama u carstvu stradalog Wagnera. Iz državnog odvjetništva su objavili kako pogibija Wagnera i Ollivera Schillinga za kojeg su se također zanimali istražitelji, ništa ne mijenja - istraga ide dalje.

Pročitajte više