Smrt u nuklearki Fukushima: Radnik se srušio i umro u bolnici

RADNIK u 60-im godinama se srušio u potresom i tsunamijem pogođenoj japanskoj nuklearki Fukushima te je potom umro u bolnici.

Nesretni muškarac je radio u nuklearki na sprječavanju topljenja jezgri reaktora koja bi izazvala još veću nuklearnu katastrofu u Japanu. Radnik je u tvornici ostao bez svijesti te je hitno prevezen u bolnicu gdje je umro.

Radnik nije bio ozračen


Glasnogovornik tvrtke koja upravlja nuklearkom kazao je ranije kako je radnik u vrlo teškom stanju, no nije mogao potvrditi njegovu smrt. "Potvrđeno je kako taj radnik nije bio ozračen", kazao je Shotaro Okawara. Objasnio je da je muškarac u nuklearku nosio opremu koja je trebala pomoći u ispuštanju kontaminirane vode iz oštećenih reaktora.

Ogroman tsunami, koji je nastao nakon potresa jačine 9 po Richteru 11. ožujka, isključio je sustav hlađenja u nuklearki što je dovelo do pregrijavanja gorućih cijevi u nekoliko reaktora te djelomičnog topljenja jezgre i eksplozija.

Stabilizacija nuklearke do kraja godine

Radnici od tada sa vodom polijevaju reaktore i bazene s gorućim cijevima kako bi pokušali spriječiti pregrijavanje i otpuštanje još većih količina radioaktivnih materijala. Tepco se nada kako će nuklearku stabilizirati i pokrenuti "hladni pogon" do kraja ove godine.

Pročitajte više