Snažan rast drvne industrije: Proizvodnja namještaja u ožujku porasla preko 17 posto

Foto: 123rf

HRVATSKA je u ožujku imala najveći rast industrijske proizvodnje u Europskoj uniji, od čak 5 posto, a jedan od pokretača tog rasta je proizvodnja namještaja.

Prema objavljenim podacima tokom trećeg mjeseca zabilježen je rast industrijske proizvodnje u skupni Proizvodnja namještaja od 17,8 posto. Istovremeno, sektor Prerade drva porastao je za 9,2 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

"Navedeni rezultati nastavljaju se na pozitivan niz ovog industrijskog sektora koji traje od 2011. godine kada je krenuo oporavak iz kriznog okruženja. Hrvatska drvna industrija od početka godine bilježi ohrabrujuće pokazatelje na većini izvoznih tržišta, s time da su trendovi interesa za drvnim proizvodima na prekomorskim tržištima Azije vrlo postojani, što je dovoljan signal i poticaj mnogobrojnim američkim i europskim dobavljačima drvnih proizvoda", navode iz Hrvatskog drvnog klastera.

Rast izvoza u Europi


Slične pozitivne trendove rasta izvoza drvnih proizvoda bilježe i druge europske zemlje, tako je španjolska udruga namještajaca ANIEME objavila da se prošle godine izvoz namještaja povećao za 9,8 posto i da je dosegao 1,85 milijarde eura. Ohrabrujući rezultati ostvareni su u Litvi koja 66 posto sektorske proizvodnje plasira na strana tržišta, a izvoz drvoprerađivačkog sektora je porastao za 10,2 posto na 2,52 milijarde eura.

Pročitajte više