Snažan signal iz svemira uzbudio znanstvenike: Šum ili vanzemaljci?

FOTO: YouTube

RUSKI radioteleskop Ratan-600 zabilježio je snažan signal (grafikon dolje) iz sustava obližnje zvijezde HD164595 u zviježđu Herkula. Zvijezda je od nas udaljena svega 95 svjetlosnih godina, a veličinom je gotovo identična našem Suncu (99%). Oko nje kruži najmanje jedan planet HD164595b veličine Neptuna čija godina traje oko 40 naših dana.

Zanimljivo je da je ruski tim signal zabilježio još 15. svibnja 2015., međutim informacije o njemu javnosti su objavljene tek ove subote i to zahvaljujući astronomu Claudiju Macconeu sa Sveučilišta u Torinu koji je u Moskvi prisustvovao prezentaciji rezultata ruskog tima.

Seth Shostak, čelnik organizacije SETI koja traga za vanzemaljskim inteligentnim životom, za Guardian je rekao da je šokiran činjenicom da se na vijest čekalo toliko dugo jer je uobičajeno da oni prvi i to vrlo brzo saznaju za sve slične događaje.

'Zašto za ovo čujemo tek sada i to zahvaljujuči jednom čovjeku koji je održao govor o tome u Moskvi prije godinu dana?', pita se Šostak. 'Macconeovo tumačenje je da su Rusi sramežljivi. No generalno prihvaćena procedura u zajednici SETI, kada se signal otkrije i kada mislite da je zanimljiv, jest da nazovete ljude druge promatračnice i kažete: 'Hej ovo je položaj na nebu', a potom gledate što će se dogoditi.'

Pročitajte više