Vozači, ne krećite na put bez zimske opreme! Moglo bi pasti i do 40 centimetara novog snijega!

Foto:  Vlado Kos (Cropix)

"Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i mjestimice u Slavoniji"izvijestili su u 14 sati iz Hrvatskog autokluba te upozoravaju vozače da ne idu na put bez zimske opreme.  Zimska oprema za automobile obvezna je na cestama u središnjoj Hrvatskoj i Lici te u Gorskom Kotaru. 
 
Na području gotovo cijele sjeverne Hrvatske od jutros pada snijeg, a prema najavama prognostičara do kraja dana očekuje se 5 do 10 centimetara snijega u Zagrebu.  Iako bi snijeg mogao padati gotovo cijeli dan u Zagrebu ne bi trebalo biti poteškoća u prometu. 
 
"Snijeg koji od ranoga jutra pada na širem gradskom području, različitim intenzitetom, ne uzrokuje trenutno prometne poteškoće. Tramvaji i autobusi voze redovito, a prekida nije bilo niti na brdskim linijama", stoji u obavijesti ZET-a u kojoj se dodaje da je ZET otvorio Kontakt centar Ureda za odnose s javnošću kako bi putnici mogli dobivati aktualne prometne informacije. U pripravnosti su tramvajske ralice, za čije djelovanje u ovome trenutku nema potrebe.
 
Na terenu su ekipe Zimske službe koje održavaju prohodnost cesta i povoljno stanje kolnika za sav cestovni promet.
 
Snijeg i kiša do kraja tjedna
 
Snijeg i zimski uvjeti trebali bi nas pratiti sljedećih tjedan dana. Na Jadranu se očekuju kiše s grmljavinom, a popodne bi moglo zapuhati bura.  Najviša temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 7 na sjevernom do 14 stupnjeva na srednjem.
 
 
Snijeg bi trebao padati i danas u noći, a sutra će u prvoj polovici dana biti još obilniji, dok bi ga poslijepodne trebala zamijeniti kiša koja se u početku može smrzavati na tlu, izvijestili su iz DHMZ-a. Obliniji snijeg će u ponedjeljak padati i u Gorskom kotaru te na sjeverozapadu. Sredinom dana i osobito poslijepodne snijeg će i u većem dijelu sjeverozapadnog područja te u zapadnoj Slavoniji prijeći u kišu, koja se u početku može smrzavati na tlu. Na Jadranu će padati kiša.

Prema najavama DHMZ-a kiša i snijeg mogli bi padati sve do do kraja tjedna, a temperature će se sve više spuštati u minus. Vozače se upozorava da nikamo ne kreću bez zimske opreme, budući da se u gorskim predjelima očekuje i do 40 centimetara snijega, dok bi na sjeverozapadu zemlje moglo napadati do 20 centimetara novog snijega.
 
 
 
 
 

Pročitajte više