Snimanje policijske brutalnosti je najbolji način da joj stanemo na kraj

Foto: Index/Screenshot Zadar News

PRIJE dva ljeta hrvatska policija je uz više nego pretjeranu i apsolutno nepotrebnu dozu nasilja privela jednog radnika zadarskog fast fooda.

O tome što je doživio u svojem susretu s policijom medijima je tada ispričao privedeni radnik Saša Stojanović: nepotrebno špricanje suzavcem u oči, udarac šakom u glavu, napad staklenom bocom itd. Dio incidenta je i snimljen.

>> VIDEO Zadarska policija nasilno privela radnika fast fooda

>> Radnik zadarskog fast fooda: Policajac me udario šakom u glavu

Policajci sebe vide kao sistem kojem se ne smije opirati

Pored toga što su ga istukli, policajci su i mladom radniku u policijskom automobilu govorili da mu se "ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i slične stvari".

Taj dio je potpisnik ovih redova citirao na Twitteru, uz komentar "Ne daj Bože da se netko opire sistemu! ACAB!", zbog čega je završio na meti Odjela za terorizam, pa Odjela za organizirani kriminal, da bi na kraju bi skinut s leta za Njemačku i uhapšen. Rezultati cijele te velebne policijske akcije bili su prekršajna prijava zbog četiri slova i međunarodni skandal zbog suludog hapšenja novinara bez ikakvog suvislog razloga.

>> Piše Gordan Duhaček: Policija laže, ovo je istina o mom uhićenju

Opet nasilni incident s policijom u Zadru

Sada opet možemo vidjeti snimku policijske brutalnosti iz Zadra, na kojoj se vidi kako policajac, za kojeg svjedoci tvrde da je bio pod gasom, napada pijanog mladića. Policajac je toliko podivljao da su ga kolege morali skidati s pijanog mladića, a dok su ga odvlačili, predstavnik organa reda i mira se urlao kako će mladiću “jebati mater”.

>> Policajac u Zadru brutalno prebio mladića. Pogledajte zastrašujuću snimku

Naravno, bilo bi idealno da je pijani mladić na policajčev zahtjev da pokaže osobnu iskaznicu to odmah učinio, što bi po zakonu trebao učiniti, kao i da nije podizao ton u prilično kaotičnoj komunikaciji s policajcem, ali ništa od toga ne može opravdati policajčevo ponašanje. Njegov je posao bio da situaciju deeskalira, a ne da je učini eksplozivnijom i nasilnijom nego što je bila. 

Policija treba deeskalirati situaciju

To je bila situacija remećenja javnog reda i mira, kako je i sve naknadno okarakterizirala PU zadarska, a ne odmjeravanja snaga dvojice uličnih štemera u kojoj bi se onaj u plavoj uniformi trebao ponositi svojom pobjedom. Uostalom, svjedoci govore da napadnuti mladić nije učinio ništa fizički agresivno prema podivljalom policajcu, da se samo pokušavao spasiti od suludog nasrtaja izazvanog verbalnom čarkom kakvu bi dobar policajac razriješio bez pol muke i bez upotrebe šaka.

Hrvatska je policija prečesto sklona korištenju šaka u rješavanju situacija u kojima za to nema ni potrebe ni opravdanja, a proteklih par godina se protuzakonito premlaćivanje ljudi vježba i nad migrantima, i to po naređenju i uz punu potporu državnog vrha, kao i resornog ministra Davora Božinovića.

>> Policijsko mlaćenje migranata moralo bi vas zabrinuti čak i ako ih mrzite

Prvo se tuče migrante, onda na red dođu i građani RH

Index je već upozoravao da to, neovisno što misle o migrantima, treba zabrinuti sve građane Republike Hrvatske, jer policija koja se nauči da tuče migrante neće stati samo na njima. To pokazuje i najnovije brutalno prebijanje domaćeg mladića u Zadru. 

Ne treba zaboraviti ni da hrvatska policija pati od manjka kvalitetnog kadra, da se zbog nedostatka policajaca u službu primaju i oni prethodno potjerani zbog loše discipline i nedovoljne sposobnosti. Hrvatska je policija puna kadrova poput sina Steve Culeja, kadrova koji misle da je treniranje strogoće jednako kao održavanje javnog reda, kadrova kojima je vrhunac života izderati se "ja sam policija".

>> INDEX DOZNAJE Kad je radio u policiji, sin Steve Culeja je dvaput kažnjen. Sad su ga opet zaposlili

Ministri unutarnjih poslova pak stalno provode nekakve reforme i reorganizacije, no njihov je glavni cilj mijenjati kozmetiku da bi sve drugo ostalo isto. Nema tu želje za korjenitim promjenama i modernizacijom pristupa policijskom poslu. Vladajući žele policajce koji će raditi u skladu s zahtjevima političke moći, a ne po zakonu. Zato se sada odbija i ideja da policajci nose kamere.

Građani trebaju imati pravo snimati neprimjereno policijsko ponašanje

>> Policija tvrdi da ih se ne smije snimati. Imamo važnu odluku koja kaže suprotno

Na sreću, građani imaju mobitele, pa mogu snimati postupanje policije, iako MUP i tome pokušava doskočiti pozivajući se na GDPR. To im neće proći, jer bi to bio najbrži put pretvaranja RH u policijsku državu, za što - unatoč autoritarnim tendencijama u hrvatskom društvu - ne postoji većinska društvena podrška.

Dovoljno je sjetiti se opravdanog bijesa koje je izazvalo brutalno privođenje heroja s Trnja, Tihomira Blagusa, koji je u noći biblijske poplave u Zagrebu svoj kvart spasio od utapanja u bujici vode. Kako je to izgledalo, također znamo jer je cijelu situaciju građanin snimao mobitelom, što je ključno i za to da je sinoćnje policijsko iživljavanje u Zadru postalo nacionalna vijest.

>> VIDEO Ovako je izgledalo uhićenje čovjeka koji je zbog poplave provalio u stanicu

Dakle, poruka građanima je jasna: snimajte policiju kad god smatrate da policajci čine nešto protuzakonito, nasilno i štetno. To vam pravo u demokratskoj državi nitko ne smije oduzeti. Policijsko divljanje ne smije nikad proći bez reakcije i uz odobravanje, jer pendrek se sutra može okrenuti i prema vama.

1321

Što čovjek može još uopće reći na stalne nasilne ispade hrvatskih policajaca?

"ACAB" ne, osim ako ne želite završiti na sudu zbog vrijeđanja tankoćutnih policajaca. 

Onda možda bolje ovako: 1312.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više