Snimci HRT-a o Papi u Osijeku na srbijanskim televizijama

NEKOLIKO srbijanskih televizija prenijelo je snimke i izvješća Hrvatske televizije o posjetu pape Ivana Pavla II. Osijeku i Đakovu, dok tiskak u ponedjeljak, osim rijetkih izuzetaka, donosi tek agencijsku vijest o petoro mrtvih na subotnjoj misi u Osijeku.

Beogradski dnevnik "Danas", međutim, posvećuje papinu posjetu Osijeku i Đakovu cijelu stranicu, naslovljenu "Bratski pozdrav u Kristovoj ljubavi". List prenosi dijelove Papina obraćanja, napominje da su se sa Svetim Ocem susreli i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Dnevnik konstatira da je "uključivanje današnjih balkanskih država u Europu glavna politička poruka Papina posjeta Hrvatskoj, dok je njegova duhovna poruka moralna obnova cijelog kontinenta, za što se papa Woytila zauzima od početka svog pontifikata, jednoglasna je ocjena tiska širom Europe. Strani mediji podsjećaju da je većina hrvatskog stanovništva rimokatoličke vjere, da je Vatikan bio među prvima u svijetu koji je priznao nezavisnu Hrvatsku 1991.", prenosi list "Danas".

Novi dnevni list "Kurir", u tekstu naslovljenom "Novinari iz Srbije poklonili se Ivanu Pavlu Drugom", piše da je Papa "mimo protokola poželio primiti novinare iz Srbije, što su oni, kako piše Večernji list, prihvatili s oduševljenjem. Na osječkom oltaru poklonilo mu se sedam novinara iz Srbije i Crne Gore. Za veliku čast koja im je ukazana, novinari su čuli tek nešto prije susreta s papom".

List piše i da je "do Osijeka najviše kilometara prevalio novinar japanskog Kyodo News Servisa Kimara Jiutaro".

Na vrhu iste stranice, "Kurir" donosi pismo publicista Jovana Babića koji se javno obraća papi Ivanu Pavlu II., navodeći da samostan Petrićevac, u kojem bi Papa trebao biti svečano dočekan 22. lipnja za pohoda Banjoj Luci, "u svakom časnom čovjeku mora probuditi najcrnje uspomene". Babić piše da je u tom samostanu službovao zloglasni župnik fra Miroslav Filipović koji je 7. veljače 1942. "poveo ustaše u jednodnevni krvavi pir", u kojem je pobijeno oko 2300 Srba.

Umjesto "nakanjene beatifikacije potpuno nepoznatog laika (Ivana) Merca, zbog njegova gorljivog propagiranja krstaštva, iz kojeg je na ovim prostorima izniklo krvavo ustaštvo", autor ističe mlinara Marka Lipovca koji je tada spašavao "neutvrđeni broj pravoslavnih susjeda, svojih bližih i daljih susjeda" i time bio "jedan od rijetkih takvih među tamošnjim katolicima, utoliko časniji i dragocjeniji".

(Hina) ttag rt

Pročitajte više