SNIMKE KRATERA BONNEVILLE NA MARSU RAZOČARALE NASA-INE ZNANSTVENIKE

NASAin robot Spirit napokon je stigao do odretišta na Marsu, 200 metara širokog kratera nazvanog Bonneville, no znanstvenici su pomalo razočarani jer se prema poslanim snimkama čini da u krateru nema površinskih stijena koje bi mogle otkriti geološku povijest tog dijela Marsa.

Znanstvenici su mislili da je Bonneville dubok najmanje 20 metara te da će robot moći proučavati njegove strme, stjenovite zidove. No, prve fotografije pokazuju da je krater plitak i pjeskovit te da na tom mjestu nema površinskih stijena.

Pokaže li se da je to točno, Spirit će krenuti prema brdima, prenosi New Scientist.

Matt Golombek iz NASA-ina laboratorija naglasio je da su znanstvenici, premda su za proučavanje slika imali samo nekoliko sati, zaključili kako nema smisla da se robot zadržava u krateru ako tamo doista nema ničega zanimljivog.

Znanstvenici su uvijek željeli proučiti takozvani kompleks istočnih brda, niz brežuljaka na kojima su vidljive različite boje i sastav tla.

Ti su brežuljci udaljeni 2500 metara od mjesta na koje je sletio Spirit pa ih se smatralo previše udaljenima za misiju kojoj je domet trebao biti 600 metara u 90 dana.

No Jennifer Trosper, voditeljica misije, napominje da Spirit i Opportunity mogu "živjeti" najmanje 200 dana pa tako i istočna brda postaju dostupna.

Opportunity, robot koji istražuje drugu stranu Marsa, uskoro bi mogao poslati spektroskopske podatke o tajanstvenim sićušnim zrncima u stijeni i tlu u blizini mjesta na koje je sletio.



(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više