Snimke su izazvale nedoumice. Kriminalist za Index: Otkud odjednom bijele tenisice?

PETI je dan potrage za 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem, kojemu se 31. prosinca u Beogradu izgubio svaki trag.

>> UŽIVO IZ BEOGRADA Intenzivira se potraga za Matejem. "Stanje se stalno mijenja"

Prijatelji koji su se s njim zabavljali u klubu Gotik rekli su da ga nakon 2:30 ujutro više nisu vidjeli. Policija ga danima traži, a jučer je potraga proširena i na područje Dunava.

Snimke izazvale nedoumice

Jučer je došlo do velikog zapleta u cijeloj priči nakon što su se pojavile snimke, koje izazivaju i određene nedoumice.

>> Rekonstrukcija noći u kojoj je nestao Matej. Što pokazuju nove snimke?

Na snimkama se vidi mladić jače tjelesne građe u majici kratkih rukava, tamnoj odjeći i bijelim tenisicama kako trči raznim ulicama koje se nalaze bliže ili dalje klubu u kojem su se mladi Splićani tu večer zabavljali.

Matejev otac kaže da se na snimkama koje su se pojavile jučer zaista nalazi njegov sin Matej.

 

Dakle, prva snimka prikazuje mladića u Karađorđevoj ulici, nekih 200 metara od Gotika. Na toj se snimci vidi mladić u crnoj majici, hlačama i bijelim tenisicama kako trči cestom iz pravca Kalemegdana i istrčava na ulicu, vjerojatno kako bi zaobišao manju grupu ljudi koja se kretala ispred njega.

Na sljedećoj snimci, snimljenoj drugom kamerom iz drugog ugla, ali na istoj lokaciji, mladić je viđen kako prolazi pored kafića Nebo, trčeći u pravcu Brankovog mosta.

Nadzorne kamere su sljedeći put snimile mladića na pješačkom prijelazu ispod samog Brankovog mosta. Na snimci se vidi kako dolazi Karađorđevom ulicom iz smjera Kalemegdana i pokušava zaustaviti bijeli taksi.

Matejev otac: Savom ne pliva moj sin

Slijedi snimka iz Travničke ulice na kojoj se vidi osoba koja izgledom podsjeća na nestalog Splićanina, ali snimka nije dovoljno jasna. Ta figura u majici kratkih rukava najprije se pojavljuje u Travničkoj ulici kako trči iz smjera zgrade Geozavoda prema autopraonici i tu izgleda da nosi bijele tenisice. Nekoliko sekundi kasnije istom ulicom, samo u suprotnom smjeru, trče mladić sličnog izgleda, ali ovog puta u crnim tenisicama s bijelim đonom, i djevojka odjevena u bijeli džemper ili bijelu jaknu.

Na zadnjoj snimci vidi se kako iz pravca parkirališta, odnosno iz pravca nekadašnje Lastine autobusne stanice i Basovog parkirališta, mladić koji likom podsjeća na Periša silazi niz stepenice.

Na sljedećoj snimci koju je objavio Alo vidi se silueta osobe koja pliva u Savi, za koju se čak ne može ni pretpostaviti sliči li na Periša. Matejev otac rekao je da na toj snimci nije njegov sin. Kod te snimke zanimljivo je što nema vremenske oznake kad je nastala, a kako se čini, riječ je o snimci nastaloj iz ruke. Ako je snimka nastala tako, značilo bi da je netko vidio plivača. 

Nedoumicu je izazvala činjenica što se po nestanku govorilo da je mladić imao crne tenisice. Mladić na snimkama ima bijele. No, to o crnim tenisicama nije službena informacija policije. Na snimkama koje je potvrdio otac postoji još jedan čudan detalj. Njegovi prijatelji rekli su da mu se trag gubi oko 2:30, a vrijeme na nadzornoj kameri je 1:45.

Umirovljeni kriminalist: Najviše zbunjuje podatak s tenisicama

Kontaktirali smo umirovljenog kriminalista Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, koji je jučer za Index rekao da je previše vremena prošlo do početka potrage.

>> Bivši šef Ekipe za očevide za Index: Previše vremena je prošlo do početka potrage

Danas, uzimajući u obzir nove podatke, on pak kaže da prvo treba potvrditi je li to Matej Periš na svim snimkama.

"Je li to on? Otac kaže da nije na onim snimkama gdje pliva, policija se nije izjasnila. Meni je teško davati zaključke 400 kilometara udaljen. Sva ta nagađanja traju. Je li to on ili netko drugi?" zapitao se Lazarević.

No, njega najviše zbunjuje podatak s tenisicama.

"Govorilo se da je u trenutku nestanka imao crne tenisice. Mladić koji trči ima bijele tenisice. Što se tiče načina trčanja, tu bi otac mogao reći je li to on. No, što se tiče samih tenisica, moram reći da je meni to kao kriminalistu čudno. Otkud sad bijele tenisice? Tu je najveća nedoumica oko snimki", dodaje Lazarević.

Ponavlja da je najveći problem što se kasnilo s dojavom.

"Ali i tu se ne poklapaju podaci. Prema nekim informacijama, prošlo je 15 sati od dojave, netko govori da je prošlo pet sati. No, svakako, očito je bilo prekasno", rekao je on.

"Mi fakte nemamo"

Već je peti dan kako potraga traje.

"U ovakvim potragama jasno je da što više vrijeme odmiče, nažalost, sve smo bliži tome da se dogodilo ono najgore, no teško je to reći i teško je to čuti. Stoga, sve dok potraga traje i dok se slaže mozaik, nada postoji i treba učiniti sve da se mladić pronađe", govori on.

"Gledao sam beogradsku televiziju Happy, tu srpski čuveni obavještajac Boža Spasić govori da su prijatelji mladića poligrafski testirani. Od prvog trenutka tvrdio sam da to treba napraviti, kad se izvrši takvo testiranje, sigurno je da ste bliži informacijama. Znate, kaže se u rimskom pravu: 'Dajte mi fakte, dat ću vam pravo.' Mi fakte nemamo. Zato je toliko nagađanja", govori.

"Ima stvar koja mi se sviđa kod beogradske policije. Ne izlaze olako s informacijama. Prije su bili skloni tome da informacije iscure, sad toga nema. To je dobro", zaključio je Lazarević.

Boža Spasić: Postavlja se pitanje je li želio ući u Savu

Inače, što se tiče gostovanja Spasića na koje se poziva Lazarević, ovaj srpski obavještajac kazao je da mu je čudno što je nestao mobitel.

"Mogli bismo ga po telefonu odmah locirati, ali sad je teže. Ja ne vidim da je on drogiran ni pijan dok trči", rekao je Spasić, koji očito smatra da je mladić na snimkama Matej Periš.

"On djeluje sasvim mirno. Htio je ući u taksi da ga vrati u klub. Djeluje dezorijentirano. Vidi se da trči s osobom. Njega hvata panika jer ne zna gdje je. Ne zna se je li mu se djevojka ili muškarac pridružio. Splićani su ondje jako popularni. Oni su kozmopoliti, poseban narod. Inače, njegov otac negira da je Matej plivao. Ovom plivaču gubi se svaki trag.  Postavlja se pitanje je li želio ući u Savu. Vjerojatno postoji snimak. Bio sam sinoć tamo. Zvali smo njegovog oca, ali se nije javio. Tu gdje je on sišao, užasno je duboko. Sa zadovoljstvom možemo reći da naša policija sve radi, ali ne može se oglasiti jer nisu završili. Ako je on ušao u maticu, nosi ga 20-30 km. Vrlo je izvjesno da je ishod tragičan, ali ne možemo garantirati. Čudno mi je ponašanje njegovih prijatelja. Vjerojatno su bili pijani.  Za drogu nemam dokaze. Novine su sve ovo odlično pratile bez ikakvog dodavanja. Vjerojatno će postojati još jedan snimak", objasnio je Spasić.
 

Pročitajte više