snv traži od vlade da osigura više mjesta za glasovanje izbjeglih srba u sicg

Srpsko narodno vijeće (SNV) zatražit će od hrvatske Vlade i Državnog izbornog povjerenstva da osigura veći broj glasačkih mjesta u Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini za izbjegle hrvatske građane srpske nacionalnosti i što bolje uvjete za njihovo glasovanje na predstojećim parlamentarnim izborima u RH. L

Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV će posebno tražiti da se osobe koje žive u SiCG ili BiH kao izbjeglice, prije glasovanja u mjestu gdje sada žive, ne moraju prethodno odjaviti kao birači u mjestu iz kojega su izbjegli. Dodao je i da bi se provedbom tih mjera izbjegli razni problemi koji su se pokazali prilikom glasovanja na prethodnim izborima 2000.

Pupovac je najavio da jedna od članica vijeća - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) planira na sljedeće izbore izaći i s listom za dijasporu u 11. izbornoj jedinci jer za tu listu, po njegovim riječima, postoji osnova u zakonu. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao je da bi se odluka o listi za 11. izbornu jedinicu trebala potvrditi na predstojećoj skupštini stranke krajem ovoga tjedna.

Kako procjenjuju u SDSS-u, oko 50 tisuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti, koji imaju dvostruko državljanstvo, imali bi pravo na glasovanje kao dijaspora.

Pupovac je ponovio da će SNV od Ustavnog suda tražiti tumačenje i ocjenu ustavnosti prošlotjedne odluke Sabora da nacionalne manjine nemaju pravo na dvostruko pravo glasovanja.

Osuđujući tu odluku, Pupovac je rekao kako je riječ o političkoj i deklaratornoj odluci bez zakonske utemeljenosti.

Pročitajte više