SOBNE BILJKE NISU SAMO UKRAS

Sobne biljke ne pridonose samo boljem raspoloženju zimi, nego općenito dobro utječu na zdravlje.

Nijedan tehnički sustav ne može povećati vlažnost zraka u sobi tako dobro kao dvije zdrave biljke, tvrdi središnja udruga vrtova iz Bonna.

Zrak u grijanoj prostoriji često ima manje od 30 posto vlage i uvelike je presuh, kaže udruga. Ljudskoj sluznici potrebna je vlažnost između 50 i 70 posto.

Ako vlaga padne ispod te razine, može doći do peckanja očiju, sušenja kože, nosa i grla. Sluznica se može kronično upaliti i postati podložna infekcijama, a to je pogodno tlo za razmnožavanje bakterija uzročnika prehlade.

Znanstvenici su ustanovili da će u prostoriji od 30 kubičnih metara u kojoj je temperatura 22 stupnja Celzija, dva četvorna metra bilja povisiti vlažnost za 30 do 50 posto.

Isti učinak postiže se jednom velikom ili nekoliko manjih biljaka koje imaju snažno i zdravo lišće.

Ni vrsta bilja ne igra veliku ulogu, jer sve proizvode mnogo vlage za suhi, grijani zrak. Vodu koju dobiju biljke prerade, filtriraju i šalju čistu u zrak.

No postoji i iznimka - kao ovlaživači ne mogu poslužiti kaktusi i druge pustinjske biljke, jer im općenito treba malo vode, a ono što imaju, to i zadrže za sebe.

Pročitajte više