Socijaldemokrati za zajednički ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU

Socijaldemokratska stranka Austrije (SP?) zauzima se za zajednički ulazak zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, što znači znatno kasniji ulazak Hrvatske u Europsku uniju nego što se očekivalo, javlja austrijski dnevnik "Die Presse" u utorak. L

"Zemlje zapadnog Balkana trebale bi jednog dana u paketu ući u Europsku uniju", izjavio je u razgovoru za "Die Presse" voditelj zastupničkog kluba SP?-a u austrijskom parlamentu Josef Cap. To znači, kako zaključuje "Die Presse", da bi Hrvatska znatno kasnije nego što se očekuje, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom bila primljena u Europsku uniju.

Austrijski socijaldemokrati, dodao je Cap, protive se početku pregovora o punopravnom članstvu između Turske i Europske unije. Cap za Tursku, slično kao i demokršćani u Njemačkoj, predlaže "privilegirano partnerstvo".

Isti oblik vezivanja Europske unije s mediteranskim partnerima predlaže i za Maroko, Alžir i Tunis.

Cap je opovrgnuo da se u SP?-u ne slažu glede politike proširenja Europske unije. Austrijski predsjednik Heinz Fischer, takodjer iz SP?-a, nedavno se zauzeo za to da se ispune već potpisani ugovori o proširenju Europske unije, što znači i skori početak pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom i Turskom.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više