Socijalni radnik na suđenju Zavadlavu: "Pokazao mi je slike automatske puške"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ispitivanjem troje svjedoka u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo u središtu Splita 2020. godine.

Visoki kazneni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu kojom je Zavadlav osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu od 40 godina jer je smatrao kako nije utvrđen motiv kaznenog djela, što je sada u fokusu raspravnog procesa sutkinje Višnje Strinić, koja je pozvala na raspravu socijalnog radnika Zlatka L., koji se godinama brinuo o obitelji Zavadlav.

"Rekao mi je da je sve gore"

Svjedok je rekao da nije poznavao osobe koje su dolazile u stan obitelji Zavadlav koje su prodavale drogu Filipovu bratu Stanislavu, a u optužnici stoji kako je okidač za krvoproliće bio upravo odnos osoba iz narkomiljea prema Filipu i njegovu bratu, točnije osveta zbog iznuda, prijetnje i fizičkih napada.

"Možda mi je i spomenuo imena, ali mi nisu značila ništa pa ih nisam zapamtio. Filip mi je u prosincu 2019. godine kazao da je sve gore i gore, da je sve lošijeg psihičkog zdravlja jer je tada polagao za brod, a nije imao novca i nije znao hoće li se uspjeti ukrcati. Nisam znao za druge probleme osim tog napada na Matejušci", rekao je socijalni radnik.

Savjetovao je Filipu da ode na brod i makne se iz te sredine te tako postane primjer bratu. Filip mu se, ispričao je, potužio da ne spava, a spominjao mu je i suicidalne namjere, čak pokazao i slike s automatskom puškom.

"Rekao sam mu da mu to ne treba, na što mi je on rekao da se ne brinem, da je to šala, da je samo htio impresionirati djevojku iz Beograda. Slike je vrtio na mobitelu, bila je i jedna na kojoj drži pištolj, mislim da je snimljena na brodu", rekao je, među ostalim, Zlatko L.

"Nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno"

Svjedokinja koja je slučajno upoznala Zavadlava jer je njezina kći slično godište kao Filip govorila je o danima koje su ona i njezina kći provele s njim, uglavnom u šetnjama i razgovorima. Zadnji put ga je vidjela na dan ubojstva u centru Splita, kada im je pokucao na vrata stana sav izvan sebe.

"Nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno. U tom je periodu strašno smršavio, do neprepoznatljivosti, bio je tužan, suznih očiju, ali uvijek jako pristojan. Znam i da ga je taj dan otac uporno zvao na ručak, a on se nije htio javiti. Zvao je socijalnog radnika da se posavjetuje, ali on se nije mogao s njim naći jer nije bio u Splitu. Socijalni radnik mu je rekao da ode kod oca i mi smo ga tamo i ostavili", ispričala je svjedokinja.

Svjedočio je i Filipov prijatelj, koji je rekao da mu je on govorio o problemima brata Stanislava, ali nije spominjao nikakve dugove. Zavadlav je optužen da je u siječnju 2020. zbog osvete iz automatske puške ubio trojicu muškaraca koji su navodno iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata. 

Pročitajte više