Šok i nevjerica nakon objave Sanaderova iskaza: Bajića treba smijeniti ako ne može zaustaviti curenje iskaza

"OVO JE mali simptom velike bolesti koja se zove protuzakonito širenje podataka na štetu HDZ-a. Očito je, naime, da se ovdje radi o smišljenoj diverziji protiv HDZ-a", kazao je za Index HDZ-ov Andrija Hebrang komentirajući snimku iskaza Ive Sanadera koji je u srpnju ove godine dao u Uskoku. Snimka je, podsjetimo, objavljena na YouTubeu. 

Hebrang kaže da ne može reći tko je kriv za curenje takvih stvari iz Uskoka. "Istrage se navodno vode, ali Mladen Bajić je taj koji mora podastrijeti krivca", kaže nam Hebrang koji je siguran da će objava ove snimke utjecati na izbore.

Nečuveno

Za komentar smo pokušali dobiti i HDZ-ovog Ivana Jarnjaka kojeg Sanader i spominje u svome iskazu, no nije nam se javljao na telefon. S druge strane, bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji je također pod istragom zbog crnih fondova kaže kako je objava te snimke na YouTubeu nešto "apsolutno nečuveno". "To treba istražiti onaj u čijoj je to ingerenciji. U svakoj demokratskoj zemlji proces bi pao", kaže Maček.

"Ovo mora prestati. Odmah"

Za komentar smo tražili i odvjetnika HDZ-a Vladimira Gredelja koji je odmah izustio: "To je užas".

"U Hrvatskoj se puno priča o borbi protiv korupcije i da je to najveće zlo. I to jest strašno važno, ali jednako je važna borba za poštovanje ustavnog poretka, a u tome je i načelo tajnosti istrage. Ako u roku odmah Bajić ne održi konferenciju za tisak i obeća hrvatskoj javnosti i osumnjičenicima protiv kojih se postupak vodi da će osigurati efikasnu istragu s ciljem da se ustvrdi tko je odgovoran za ovo što se događa, onda ga treba istog dana smijeniti", smatra Gredelj.


To, po njegovom mišljenju, zahtijeva interes hrvatskih građana prije svega, kao i činjenica da je povjerenje javnosti u glavnog državnog odvjetnika poljuljano.

Ovo šteti i HDZ-u u svakom pogledu, ugledu stranke prije svega, zatim percepciji stranke pred izbore, smatra Gredelj. "Ja bih samo podsjetio da je smisao tajnosti bio zaštiti ugled i sva ostala prava osoba koje sudjeluju u kaznenom postupku i koji su okrivljeni, kako bi se poduprla i oživotvorila presumpcija nevinosti. Mi sada imamo situaciju da sustav uopće ne funkcionira, a Bajić s pozicije glavnog državnog odvjetnika bio je glavni odvjetnik onih snaga u hrvatskom društvu koje su tražile od zakonodavstva da se istraga proglasi tajnom. Dakle, Bajić mora odgovoriti zbog čega ne nastoji uistinu i efikasno raditi na otkrivanju i sankcioniranju počinitelja. Izostankom njegove odlučnosti da se radi na tom poslu, šalje se kriva i vrlo štetna poruka hrvatskim građanima - da se kaznena politika progona vodi selektivno, da se jedne progoni, a druge štiti. I to mora prestati. Odmah. Najveća je šteta je ta što to dodatno kompromitira hrvatsku državu u međunarodnoj zajednici, a i bojim se da može zaustaviti Hrvatsku na njenom putu u EU, jer je bjelodano jasno da nismo sposobni osigurati funkcioniranje ustavnog poretka ni ustavnih vrednota pa se čini da su one više demokratski ukras, a ne ono što bi trebale biti", zaključuje Gredelj.

"Nije teško utvrditi odakle cure informacije"


Bivši ministar u Sanaderovoj Vladi, osumnjičenik i osuđenik, Damir Polančec kazao je kako je ovaj slučaj "žalostan". "Iako neću prejudicirati tko bi mogao biti autor tog uratka ili ga stavio na YouTube, ali je žalosno da su tajni podaci iz Uskoka neprestano u medijima. Najčešće je to činjenica da određeni novinari iz određenih medijskih kuća imaju ekskluzive te se stvara jedna atmosfera linča i apsolutnog pritiska na pravosuđe gdje se mediji zloupotrebljavaju. To nije dobro za pravnu državu, pravosuđe i ljudska prava, i oni koji se time služe, trebali bi to prestati i snositi određene sankcije. Ovo je slučaj gdje ne znamo tko je to stavio, ali krug onih kojima je taj materijal bio dostupan nije širok i ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je to", kaže Polančec.

HNS-ova Vesna Pusić i dalje podupire Mladena Bajića. "Nemam pojma odakle cure podaci, ali znam da ne smiju curiti i da bi iskazi trebali biti tajni", kaže Pusić i zaključuje: "Podržavam Mladena Bajića, ne bih ga smijenila i mislim da on treba najnormalnije odraditi svoj mandat. Ja sam javno rekla u Saboru što mislim o njegovom radu kada je bila rasprava o tome, a ove stvari koje se događaju, treba otkriti kako se događaju, jer ne vidim kako bi to tužiteljstvu bilo u interesu", kaže Pusić.

Pritisak na sud

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala kaže da se u bilo kojoj zemlji koja se želi zvati demokratskom i koja želi imati djelotvorne institucije ne može se dogoditi da tijekom pravosudnog procesa bitni detalji istrage dolaze u javnost. "To mislim iz dva razloga. Kao prvo, na taj način se dovodi u pitanje uspješnost istrage i otežava rad pravosudnih organa. S druge strane, plasiranjem dijela iskaza ili dokaza može se stvoriti atmosfera koja ide u prilog ili na štetu osumnjičenika i samim time stvoriti pritisak javnosti na sud", kazao je.

Petrović dodaje i kako je krug ljudi koji imaju pristup tim informacijama vrlo limitiran te da ne bi trebalo biti previše komplicirano utvrditi tko su bili izvori.

Pročitajte više