Šokantno neznanje mladih Amerikanaca, pola ih ne zna ni jedan logor smrti

Foto: EPA

NAJNOVIJA studija otkrila je šokantan nedostatak znanja o Holokaustu među odraslim mladim Amerikancima do 40. godine, od kojih čak 11 posto misli da su ga uzrokovali židovi. 

Ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, također je utvrdilo da dvije trećine ispitanika ne zna da su nacisti ubili 6 milijuna židova, dok njih 36 posto misli da je ubijeno 2 milijuna ili manje židova. 

Skoro polovica ispitanih nije znala navesti ni jedan logor smrti ili geto, koje su nacisti uspostavili tijekom 2. svjetskog rata, dok se skoro polovica njih susrela s postovima na društvenim mrežama u kojima se negira Holokaust.

"Rezultati su istodobno šokantni i razočaravajući i podcrtavaju zbog čega moramo djelovati sada dok su preživjeli iz Holokausta još s nama kako bi svojim pričama svjedočili",  kazao je Gideon Taylor, predsjednik organizacije Claims Conference, koja pregovara o kompenzacijama za preživjele iz Holokausta, a koja je naručila istraživanje.

Ispitivanje je obuhvatilo intervjue s 1000 ispitanika diljem zemlje i po 200 intervjua u svakoj od američkih saveznih država, koji su vođeni s ispitanicima starim između 18 i 39 godina.

Gledano po državama, analiza je pokazala da New York ima posebno velik broj ljudi koji misle da su židovi odgovorni za Holokaust, njih skoro 20 posto.

Pročitajte više