U Isusovoj biografiji postoji rupa od 30 godina. Gdje je bio?

Foto: Shutterstock

GODINA je 1887., Nikolaj Aleksandrovič Notovič jašući diljem Tibeta pada sa svojeg konja i lomi nogu. Odvode ga u budistički samostan Hemis, onaj isti koji je par dana ranije napustio. I u kojemu je načuo da monasi čuvaju spise o proroku Issi i njegovom boravku u tim prostorima.

Jednom inteligentnom ruskom Židovu ne treba puno da shvati o kome se zapravo radi.

Nepoznati Isusov život

Mladi Notovič već se bio sprijateljio s poglavarom samostana Hemis i ubrzo je staloženi budistički svećenik donio dvije debele knjige u kojima je pisalo sve o Issinom boravku u tim krajevima. Prema njima, on je kao trinaestogodišnjak došao u Indiju s nekom karavanom i prvo naučio sve o hinduizmu.

Bio je jako razočaran kastinskim sistemom, počeo ga je otvoreno i kritizirati, pa su ga brahmani htjeli kamenovati. Onda se Issa okrenuo budistima, naučio jezik pali i čitao teraveda spise. Na kraju svog putovanja Dalekim istokom, upoznao je i zoroastrijanizam, da bi se onda vratio u Palestinu i tamo započeo svoju misiju.

Godinama kasnije židovski trgovci dolaze do Indije i donose vijest da je prorok i filozof religije Issa razapet. Sve ovo sažetak je bestselera Nepoznati Isusov život koji je Notovič objavio 1894. na francuskom. Knjiga je odmah doživjela još osam izdanja, uz prijevode na njemački, španjolski i talijanski. 

Rupa u Isusovoj biografiji

Mnogi i dan danas tu priču prihvaćaju kao objašnjenje za onu poznatu rupu u Isusovoj biografiji. U Evanđelju po Luki 2.41-52 imamo dvanaestogodišnjeg Isusa u jeruzalemskom hramu, koji kao pravi enfant terrible svojim pitanjima izluđuje rabine. Nešto dalje (Luka 3.23) već imamo tridesetogodišnjeg Isusa. 

Što se zbilo tijekom osamnaest godina između dječaka Isusa i novopečenog Mesije?

Bio je u Indiji, Tibetu i Perziji, objašnjava Notovič u svojoj megapopularnoj knjizi. I time je, konačno, popunjena biografija najpoznatijeg čovjeka.
Osim što je cijela knjiga totalna izmišljotina. Pozornijim čitateljima sve je otpočetka bilo sumnjivo, počevši od storije o židovskim trgovcima koji su brahmanima objavili da je njihov bivši učenik Issa razapet.

Njemački orijentalist Max Müller ubrzo je ukazao na činjenicu da knjižurine o Issi nema ni na kakvom popisu tibetanske literature. Iste godine kad je Notovič objavio svoju knjigu, jedna znatiželjna čitateljica otišla je do Hemisa i saznala da oni tamo nisu čuli ni za Issu, ni za knjigu o njemu - pa ni za Notoviča. Poglavar samostana i dalje je bio živ i pri dobrom pamćenju, kategorično je ustvrdio da nisu ugostili niti jednog Europljanina sa slomljenom nogom. Isto je naredne godine rekao i priznatom stručnjaku J. Archibaldu Douglasu.

Uspješna prodaja magle 

Tako je Notovičeva laž razotkrivena netom što je uopće bila i publicirana. Vispreni pisac fikcije odlično je unovčio svoju bujnu maštu i naivnost stotina tisuća čitatelja. Nije se tu sve završilo: 1926. godine, desetljeće nakon njegove smrti, engleski prijevod novih priloga za biografiju Isusa Krista također je postao bestseler. Velika većina čitatelja nije bila svjesna da imamo odavno prokazanu laž, njima se svidjela ta pomno sklepana legenda.
Gutaju to ljudi i danas. 

Još imate web stranice koje će vam objasniti tajnu o prešućenih osamnaest godina Isusovog života. Kako je on hodao po vodi?, pitate se znatiželjno. Naučio u Indiji, reći će vam.

Na stranu što u Indiji, kao i u cijelom svijetu, nitko ne zna hodati po vodi. Ne vjerujete mi? Idite u Indiju, uplatite tečaj i sretno vam bilo. Za svaki slučaj, prethodno naučite plivati.

Isusova biografija

Ne pišem ovaj članak da bih razuvjeravao samoprozvane stručnjake za tajni Isusov život. Pišem za one koji umiju čitati i razmišljati.

Kao što ste iz mojih ranijih članaka i predavanja shvatili, dosta sam sklon ideji da je Isus stvarno postojao. I da je, po svemu sudeći, rođen u Nazaretu, da ga je krstio Ivan Krstitelj, da je propovijedao vjersko-društvenu reformu, da je imao učenike, da se zamjerio moćnicima i bio smaknut. 

Ostalo što čitate u Evanđeljima jesu čiste konstrukcije, najčešće nastale iz potrebe da se pokaže kako je Isus bio ispunjenje proročanstava (počevši od rođenja od djevice u Betlehemu). Glupo mi je da 2023. godine moram uopće dokazivati nešto o čemu se odavno uči i na teološkim fakultetima.

Ukratko, Evanđelja nisu Isusova biografija, ona proturječe i povijesnim činjenicama i jedna drugima, iz njih jedva možete izvući par natuknica i ništa više.

Gdje je onda bio Isus?

Jedna od tih teoloških konstrukcija jest i priča o dvanaestogodišnjem Isusu u hramu. Nju donosi samo Luka, ostali evanđelisti o tome nemaju pojma. Dakle, taj je događaj izmišljen, to je jasno iz aviona.

Stoga, rupa u Isusovoj biografiji ne iznosi tek 18, nego barem 30 godina. Istina, Talmud nam daje priču o mladom Isusu u školi galilejskog rabina Zakkaja - i meni taj podatak ne zvuči sasvim nevjerojatno. Zakkaj je po godinama i mogao biti Isusov učitelj, definitivno su dijelili i neke zajedničke ideje.

A dječak iz Nazareta načelno se moglo baviti samo očevim zanatom i poljoprivredom. Sve dok, vođen tko zna kakvim motivima, nije krenuo propovijedati i na kraju završio kako je već završio (ne znamo pouzdano ni je li bio razapet ili nekako drugačije smaknut).

I to je sve što razborit čovjek može uopće reći o Isusovoj biografiji. Nerazboritih je, dakako, puno više i njima mogu samo toplo preporučiti Notoviča i slične. Neka troše novac kad već štede mozak.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više