Sokol Marić dobio posao "težak" 15 milijuna kuna bez natječaja

ZAŠTITARSKA tvrtka "Sokol Marić" preuzet će zaštitu Ine, posao koji godišnje vrijedi oko 15 milijuna kuna, i to bez javnog natječaja, doznaje Jutarnji list.

Naime, već su tri zaštitarske tvrtke dobile otkaz ugovora sa Sinacom, Ininom tvrtkom kćeri zaduženom za osiguranje. Vlasnici tih tvrtki žale se na netransparentno dodjeljivanje poslova tvrtki Zlatka Marića, koja ima oko 2300 zaposlenih.

"Radimo prema zakonu i ništa se ne namješta. Naša pravna služba moralno obavlja svoj posao, a prema mojim informacijama, zaposlenici Sokol Marića imaju najviše plaće, što je jedan od kriterija po kojima biramo. Znam i da su svi zaposleni u Sokol Mariću iz regija u kojoj rade." - izjavio je Milenko Filipović, zamjenik direktora Sinaca.

No, da su dosadašnje Inine zaštitarske tvrtke zakinute implicira i izjava Dane Sučića, direktora tvrtke Zaštitar Sučić iz Bjelovara: "Radili smo 40 godina u Ini, bili smo pioniri u zaštitarskom poslu. Dobijali smo samo pohvale i priznanja. No, kada je izabran novi Nadzorni odbor Ine, bez natječaja i po cijeni većoj za desetak i više posto od naše, Sokol Marić je preuzeo posao. Otkaz ugovora dobili smo bez objašnjenja, u dvije rečenice. Na sceni je otimačina poslova i ljudi, sustavno razaranje konkurencije koju vodi moćna zagrebačka ekipa na čelu sa Sokol Marićem."

I ostale tvrtke će ovakvim razvojem situacije izgubiti milijunske ugovore, a kako piše "Jutarnji", riječka tvrtka Protekt izgubiti će 50 zaposlenika i pet milijuna kuna, dok će Gradska sigurnost Split pokušati izboriti ugovor, a u suprotnom će ostati bez preko milijun kuna vrijednog ugovora.

Zlatko Marić je navodno u dobrim odnosima s više dužnosnika iz vrha HDZ-a, a Jutarnji list špekulira o tome da netko iz vrha HDZ-a namješta poslove Marićevoj zaštitarskoj kući.

"Za sada smo potpisali dva ugovora s tvrtkom Sinaco i ne krijem da želim preuzeti što više poslova čuvanja objekata Ine." - izjavio je Marić i dodao: "Istina je da javnog natječaja nije bilo."

Pročitajte više