Solana: EU mora svoje vrijednosti prenijeti preko granice

VISOKI predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana rekao je u petak kako vidi veliki izazov EU u tome da se demokracija, blagostanje i sigurnost prenese preko granica Unije, naglasivši da Europska unija "ne može egzistirati kao otok blagostanja i stabilnosti usred uzburkanog mora".

"Mi smo Unija koja dijeli zajedničke vrijednosti i interese, stoga se države stare i nove i one koje će se u budućnosti pridružiti EU moraju potpuno razumjeti te interese i obveze", kazao je Solana u Beču na 7. Europskom forumu pod naslovom "Europa bez granica - što drži Europsku uniju zajedno".

"Naše susjedne države će jednog dana biti punopravne članice EU, zato moramo raditi na tome da im osiguramo te perspektive", dodao je Solana istaknuvši da se to radi na Balkanu i da se gleda na granice koje moraju biti propusne.

Solana se zauzeo za regionalnu i bilateralnu suradnju, istaknuvši da je to put za države na Balkanu i mediteranske susjede te naglasivši potrebu međuregionalne suradnje.

Također je istaknuo kako se prijetnjama s kojima se suočava suvremeni svijet ne može suprotstaviti nijedna država sama, jer mnogi od tih izazova imaju transnacionalni karakter, te se, kako je rekao, "učinkovito tome možemo suprotstaviti samo povećanom suradnjom i učinkovitim akcijama".

"Najveći izazov u slijedećih 20 godina bit će kako najbolje osigurati prosperitet, demokraciju i stabilnost izvan naših granica" zaključio je u Beču na 7. Europskom forumu visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Pročitajte više