Solana pozdravlja sporazum o reformi policije u BiH

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je u petak dogovor o reformi policije u BiH ocijenivši da je to važan korak za građane BiH i veliki korak u ispunjavanju europskih kriterija.

"Čelnici političkih stranaka u BiH napravili su veliki korak prema modernoj policiji koja će služiti građanima i boriti se protiv kriminala te prema ispunjavanju obveza iz Studije izvedivosti", stoji u priopćenju Javiera Solane.

U trodnevnim pregovorima 11 političkih stranaka u BiH, što su ovoga tjedna vođeni u strogoj izolaciji vlašićkog hotela "Pahuljica", postignut je dogovor o uspostavi policije koja će djelovati bez upletanja politike, kao i o prijenosu policijskih ovlasti na državnu razinu.

"Od životne je važnosti da političari nastave i privedu kraju započeti posao tako da dogovore detalje Vlašićkog sporazuma i ugrade ga u domaće zakonodavstvo", rekao je Solana.

"Stranački čelnici pokazali su mudrost, viziju i dobru volju koja ih je dovde dovela i može ih, zajedno s cijelom BiH, dovesti do uspješnog završetka", stoji u priopćenju Javiera Solane.

Uz načelan dogovor o reformi, preostalo je još definirati policijska područja i to na načelima učinkovitog operativnog djelovanja. Konačna odluka o tome očekuje se u nastavku pregovora nakon što stručna radna skupina utvrdi prijedloge prihvatljive za sve strane.

(Hina) xpp/xbcav ysb

Pročitajte više