Solana razgovarao s predstavnicima Sabora, stranaka i nacionalnih manjina

PROVEDBA globalnih reformi, s naglaskom na rješavanje pitanja izbjeglica i nacionalnih manjina, suradnju s međunarodnim institucijama, ubrzanu reformu pravosuđa i preuzimanje uloge u regiji, odredit će približavanje Hrvatskoj Europskoj uniji, kazao je u utorak u Saboru pred predsjednicima parlamentarnih stranaka i odborima za vanjsku politiku, europske integracije i unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Suradnja s Međunarodnim sudom u Den Haagu (ICTY) je "bolno pitanje", ali "što ga prije riješite to bolje", ocijenio je Solana, dodavši da će biti vrlo teško dobiti pozitivan avis Europske komisije ukoliko suradnja s ICTY-em ne bude zadovoljavajuća.

Hrvatskoj treba "čvrst i transparentan odnos s Tribunalom", poručio je Solana odgovarajući na pitanje o tome da li slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine može utjecati na pozitivno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi, tzv. avis.

Nazvavši približavanje Hrvatske Europskoj uniji "posebnim trenutkom" za obje strane, visoki europski dužnosnik je prisutnima posebice naglasio "toleranciju" kao način koji bi trebao prevagnuti u uspostavi odnosa svake vlasti i matičnih nacionalnih manjina.

"S tolerancijom je sve moguće u europskoj obitelji naroda", kazao je Solana.

Govoreći o reformi pravosuđa, Solana je istaknuo da se "kvaliteta demokracije neizostavno mjeri stupnjem razvijenosti pravosuđa".

Također je podsjetio na ulogu Hrvatske u regiji, opetovano ističući da se "brže od ostalih razvija u dobrom smjeru", te stoga mora preuzeti i određene odgovornosti.

"Morate susjedima pomoći da se ukrcaju na vlak za Bruxelles", rekao je Solana.

U svom je obraćanju Solana pokušao dočarati kakva EU očekuje Hrvatsku, ustvrdivši da se ulaskom u Uniju "ne ulazi samo u gospodarski prostor". Europska unija je golema, veća od SAD-a i Japana, posjedujemo četvrtinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda i samim time imamo odgovornost prema svijetu, kazao je Solana,

"EU ne gleda samo na sebe već želi biti akter na svjetskoj sceni", dodao je. Prema Solanovim riječima, Europska unija će na svjetskoj sceni djelovati po načelu multilateralizma, "rješavanja problema putem partnerstva".

EU nije samo gospodarski prostor, to je politički entitet, zaključio je Solana.

Visoki povjerenik EU sastao se u Saboru i s predstavnicima nacionalnih manjina koji su ga zajednički izvijestili da su "vladini koraci prema manjinama ohrabrujući".

"Vlada je sa srpskom manjinom potpisala sporazum u kojem se mnogi elementi poklapaju sa zahtjevima EU", kazao je Vojislav Stanimirović, predstavnik srpske manjine. On je kazao da "ova manjina podržava vladu, da podupire reformu pravosuđa, kako bi se, između ostalog, kaznili ratni zločinci, te da će pomagati u uspostavi dobrih odnosa sa SCG".

"Vjerujemo da je sve to dio paketa kako bi Hrvatska bila primljena u EU", rekao je Stanimirović.

Na susretu su bili i predstavnici svih ostalih nacionalnih manjina koji su ukazali da postoje "dobre naznake" što se tiče suradnje s novom Vladom.

Pročitajte više