Solana u utorak u Zagrebu o EU, ICTY-u i Sloveniji

VISOKI predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u utorak će u Zagrebu s premijerom Ivom Sanaderom razgovarati o odnosima Hrvatske s EU nakon dobivanja statusa kandidata u lipnju, "na povjerljiv će se način načeti i tema suradnje s Haškim sudom" a dotaknut će se i pitanje odnosa Slovenije i Hrvatske, izjavila je u petak za Hinu iz Bruxellesa Solanina glasnogovornica Cristina Gallach.

Solanin posjet Zagrebu dogovoren je proteklih dana, a s njim bi, prema hrvatskim diplomatskim izvorima, trebao razgovarati i hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul, koji je ovog tjedna u Haagu sudjelovao u razgovoru s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte. Visoki predstavnik EU-a na turneji je po regiji, koja obuhvaća Beograd i Podgoricu, a ovog tjedna boravio je u Ljubljani.

"Solana će s hrvatskim domaćinima prije svega razgovarati o bilateralnim odnosima Unije i Hrvatske, u svijetlu činjenice da Hrvatska ima status kandidata. Analizirat će se razdoblje od lipnja; na povjerljiv će se način raspravljati i o Haškom tribunalu (ICTY), a dotaknut će se i pitanje slovensko-hrvatskih odnosa", rekla je Gallach.

Jutarnji list, pozivajući se na svoje izvore, u broju od petka izviješćuje da je haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu na sastanku s ministrom Žužulom, ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt i predsjednikom Ureda za suradnju s Haškim sudom Jakšom Muljačićem zatražila da se ne samo ulože veći napori u potrazi za generalom Antom Gotovinom već da Hrvatska locira zemlju u kojoj se odbjegli general skriva.

Iako je glasnogovornica Gallach potvrdila da će se u Zagrebu razgovarati i o najnovijim incidentima na hrvatsko-slovenskoj granici, istaknula je da će Solana poručiti isto ono što se u utorak čulo u Ljubljani.

"Naš je stav da se radi o bilateralnom pitanju koji se mora riješiti dijalogom, iznošenjem ideja i prijedloga", rekla je Gallach opovrgavajući tvrdnje da bi Solana mogao igrati ulogu posrednika u sporu između dvije zemlje.

Slovenski radio javio je u četvrtak iz Bruxellesa da bi posrednici u rješavanju graničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije mogli biti Javier Solana i "jedan ugledni već umirovljeni austrijski političar", pretpostavlja se Alois Mock.

"Posredovanje nije na dnevnom redu", kazala je glasnogovornica, dodavši, međutim, da je Solana "uvijek spreman pomoći, jer odlično poznaje dvije zemlje i njihove čelnike".

"Najviše što možemo reći jest da će ponuditi svoje usluge, no nema potrebe za posredovanjem", kazala je Gallach.

Solana u Zagreb stiže u utorak prijepodne, a kako je rečeno, zadržat će se oko dva sata, nakon čega nastavlja put za Beograd.


Pročitajte više