Somalija poziva na djelovanje protiv terorističkih skupina

SOMALIJSKA privremena vlada pozvala je na razotkrivanje terorističkih skupina u istočnoj Africi, nakon što su Sjedinjene Države označile somalijske islamističke skupine glavnim osumnjičenima za nedavni napad na izraelski hotel u Keniji.

´Ova vlada osjeća da je vrijeme da se radi zajednički unutar regije i međunarodne zajednice u razotkrivanju terorističkih skupina gdje god one bile´, rekao je premijer Prijelazne nacionalne vlade (TNG) Mohamed Abshir Farah.

Četvoro Somalijaca je među deset osoba koje kenijske vlasti drže u subotu u pritvoru u vezi s napadom na izraelski hotel u Mombasi izveden u četvrtak.

Prijelazna somalijska vlada je rekla da za sada neće reagirati na američke tvrdnje da je somalijski islamistički pokret Al Itihad al Islamiya glavni osumnjičeni za napad u Mombasi.

U četvrtak je jeep napunjen eksplozivom uletio u izraelski hotel u Mombasi pri čemu je poginulo troje Izraelaca i devet Kenijaca te tri samoubojice koje su bile u automobilu.

Prijelaznu somalijsku vladu uspostavila je 2000. godine konferencija starješina u pokušaju da se zaustavi višegodišnja anarhija u zemlji od sedam milijuna stanovnika. No Etiopija i njezini saveznici, somalijska milicija, nisu sudjelovali u tim naporima i ostali su neprijateljski raspoloženi prema labavoj administraciji koja kontrolira samo djelove Mogadishua i teritorija na jugu zemlje.

U izvješću o globalnom terorizmu 2001. State Department definirao je Al-Itihad kao najveću ekstremističku islamsku organizaciju u Somaliju, koja je sredinom 90-ih bila i glavni militantni islamistički politički pokret na Rogu Afrike. Skupina je sredinom 90-ih preuzela odgovornost za niz atentata u Etiopiji, no posljednjih godina njena veličina je opala, a mnogi bivši čelnici sada se bave biznisom i drugim aktivnostima. Ipak, nakon napada od 11. rujna dvojica viših čelnika organizacije sklonili su se izvan očiju javnosti.

Pročitajte više