Sonia Gandhi pred parlamentom odbila dužnost indijskog premijera

SONIA Gandhi (57), nasljednica dinastije Nehru-Gandhi, izjavila je u utorak da neće prihvatiti dužnost indijske premijerke, nakon žestoke kampanje protiv njezina talijanskog podrijetla i sumnja u stabilnost vlade koju je htjela sastaviti.

"Premijerska dužnost nije bila moj cilj. Poslušat ću svoj unutarnji glas. On mi danas govori da moram ponizno odbiti tu dužnost", kazala je Sonia Gandhi u parlamentu.

Soniju Gandhi odmah su okružili zastupnici koji su pokazali svoju ljutnju.

Nekoliko je televizijskih postaja izvijestilo da bi izbor Sonije Gandhi za dužnost premijera mogao pasti na Manmohana Singha, pokretača prvih gospodarskih reforma koje je Indija počela provoditi 1991.

Jyoti Basu, stari komunistički vođa kojega je stranka saveznica Kongresne, ustvrdio je da su pritisak na Soniju Gandhi da se povuče iz utrke činila njezina vlastita djeca Rahul (33 godine) i Priyanka (32 godine).

Sonia Gandhi rođena je u Italiji, a indijsko je državljanstvo dobila 1984.

Suprug Sonie Gandhi, Rajiv, ubijen je 1991., a njezina je svekrva Indira ubijena 1984. Članovima Kongresne stranke trebalo je sedam godina da uvjere Soniju Gandhi da 1998. postane predsjednica stranke.

Pročitajte više