S&P 500 na novoj rekordnoj razini, najviše rastao tehnološki sektor

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, drugi trgovinski dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, na 38.001 bod, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 4.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 15.360 bodova.

Rast indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, nakon optimističnih prognoza o potražnji za čipovima.

S&P 500 dodatno učvrstio rekordnu razinu

U petak je S&P 500 premašio dotad rekordnu razinu, dosegnutu prije dvije godine, a u ponedjeljak je dodatno ojačao.

Indeks sektora proizvođača čipova dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu, a rekordna je i cijena dionice proizvođača čipova Nvidije.

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

No, ulagači se nadaju boljim vijestima idućih dana, kada će izvješća, među ostalim, objaviti Netflix, Tesla, Abbott Laboratories, Intel i Johnson & Johnson.

Kad će Fed početi rezati kamate?

„Zarade i procjene kompanija o daljnjem poslovanju bit će ključne da bi se nastavio uspon cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, što predstavlja temelj rast cijelog tržišta u posljednje vrijeme”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, kao i izvješće o bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će nakon tih podataka biti nešto jasnije kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope.

Zbog stabilnog rasta gospodarstva, relativno visoke inflacije i poruka čelnika središnje banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata, splasnula su očekivanja da će Fed već u ožujku smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0,25 postotnih bodova uslijediti na sjednici Feda u svibnju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 7.487 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 16.683 boda, a pariški CAC 0,56 posto, na 7.413 bodova.

Pročitajte više