ŠPANJOLSKA POLICIJA PRONAŠLA AUTOMOBIL MADRIDSKIH BOMBAŠA

Tri mjeseca nakon atentata na madridskim željezničkim postajama španjolska je policija pronašla automobil kojim su se služili madridski bombaši, ali je izgubila vrijedne dokaze jer nije odmah prepoznala vozilo, objavio je u subotu list El Mundo.

Ministarstvo unutarnjih poslova i glasnogovornica policije odbili su komentirati novinski tekst.

El Mundo je objavio da su se napadači koristili tim autom za prijevoz dijela eksploziva kojim je 11. ožujka u krcatim prigradskim vlakovima ubijena 191 osoba, a ranjeno oko 1900.

Prema pisanju lista, auto je bio parkiran kraj stanice Alcala de Henares, gdje su se napadači ukrcali u vlakove. Policija je već bila pronašla kombi napadača i to na dan napada, na istom parkiralištu, čime je ostvarila važan napredak u istrazi.

Stanovnica te četvrti prijavila je taj automobil policiji u lipnju, piše El Mundo, jer je bio napušten već tri mjeseca.

Policija je otkrila da je to auto ukraden iz rent-a-cara, ali nije shvatila o kojem je autu riječ i obavijestila je kompaniju za rent-a-car čije je osoblje odvezlo automobil i počelo ga čistiti. Tada je u autu otkrivena torba s koricama za pištolje.

Istražitelji su tada pretražili sadržaj torbe i otkrili tragove DNK-a dvojice od sedmorice muškaraca koje je sumnjičila za napad, a koji su se u travnju raznijeli u prigradskom stanu kad im je došla policija.

"Većina dokaza koje su teroristi ostavili u autu nestala je čišćenjem auta", piše El Mundo, ali ne kaže tko su mu izvori za novinsku priču.

Istražitelji su za bombaški napad okrivili islamističke gerilce koji djeluju u ime mreže al-Qaide, a sudac koji vodi istragu već je optužio 24 osobe, većinom Marokance.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više