Španjolska policija zaustavila kombi s 500 kilograma eksploziva

ŠPANJOLSKA je policija u nedjelju zaustavila kombi s više od pola tone eksploziva i pretpostavlja da je njime baskijska separatistička organizacija ETA kanila izvesti veliku akciju u Madridu, službeno je priopćeno.

Ministar unutrašnjih poslova Angel Acebes kaže da je tom policijskom akcijom izbjegnut mogući "masakr" u glavnome gradu samo dva tjedna prije općih izbora, a 11 dana nakon što je ETA objavila djelomičan prekid vatre za sjeveroistočnu regiju Kataloniju.

Prema Acebesovim riječima, u kombiju je bio i tajmer pa bi cijelo vozilo bilo uporabljeno kao eksplozivna naprava. To je jedna od većih količina eksploziva koju je ETA kanila uporabiti u novije vrijeme, rekao je.

U toj su operaciji u nedjelju rano ujutro u pokrajini Cuenci, 120 km jugoistočno od Madrida uhićena i dvojica mogućih pripadnika ETA-e, priopćio je ministar Acebes.

Organizaciju ETA terorističkom smatraju i Sjedinjene Države i Europska unija, a otkad je 1968. počela borbu za nezavisnost Baskije na sjeveru Španjolske i jugoistoku Francuske ETA je ubila gotovo 850 ljudi.

Pročitajte više