Španjolski konzervativci trebaju krajnju desnicu za vlast u regijama

Foto: EPA

Španjolska konzervativna Narodna stranka (PP), koja je ostvarila bolji rezultat od vladajućih socijalista na lokalnim izborima u nedjelju, mora se udružiti s krajnje desnim Voxom kako bi vladala u više regija uoči parlamentarnih izbora krajem ove godine.

Oporbeni PP osvojio je apsolutnu većinu u dvije od 12 regija u kojima su održani izbori, a s Voxom bi mogao skupiti većinu u još šest regija.

Birači su se, navodi Reuters, zasitili prepirki unutar vladajuće koalicije premijer Pedra Sancheza.

"Vox je tu da ostane i bit će odlučujući u konstrukciji alternative koja je Španjolskoj potrebna", kazao je lider Voxa Santiago Abascal u govoru rano u ponedjeljak, dodajući da još nije razgovarao s liderom PP-a Albertom Nunezom Feijooom.

Dobici PP-a i solidan rezultat Voxa ukazuju na to da bi konzervativci mogli maknuti s vlasti Sancheza i njegovu Socijalističku radničku stranku (PSOE) ako na parlamentarnim izborima u prosincu ponove rezultat.

Najveći neuspjesi socijalista zabilježeni su u Valenciji, Aragonu, Balearskim otocima te u jednom od njihovih važnijih uporišta jugozapadnoj regiji Extremaduri.

Dominacija dvije stranke

U najmnogoljudnijoj regiji Madridu, lokalna čelnica PP-a Isabel Diaz Ayuso dobila je većinu glasova.

U velikim gradovima poput Valencije i Seville, gdje su također birani gradonačelnici, pobijedio je PP koji ima i apsolutnu većinu u gradu Madridu.

Barcelona je bila izuzetak među velikim gradovima. Pobijedile su katalonske separatističke stranke, iako s tijesnom većinom pa će im trebati sporazum sa socijalistima kako bi smijenili trenutnu gradonačelnicu, krajnju ljevičarku Adu Colau.

Podemos, krajnje lijevi koaliciji partner socijalista, ostvario je slabiji rezultat nego na ranijim izborima širom Španjolske pa je Sanchezov položaj dodatno oslabljen.

Nedjeljni izbori u 12 od 17 regija ukazuju na povratak dominacije dviju stranaka - PSOE-a i PP-a - nakon desetljeća većeg značaja manjih stranaka poput Podemosa i centrističkog Ciudadanosa.

Protumigrantski i protuseparatistički Vox formiran je 2013., a na zadnjim parlamentarnim izborima bio je treća stranka po snazi.

Pročitajte više