Španjolski kraljevski par stigao u posjet Maroku

ŠPANJOLSKI kralj Juan Carlos u pratnji supruge Sofije u ponedjeljak je stigao u trodnevni državni posjet Maroku, koji potvrđuje ubrzano poboljšanje odnosa između dviju zemalja nakon što su u travnju na vlast u Španjolskoj stigli socijalisti.

U zrakoplovnoj luci povijesnog grada Marakeša, 300 kilometara udaljenog od Rabata, španjolske goste dočekao je marokanski kralj Mohamed VI. Dva su kralja u odličnim odnosima, zahvaljujući činjenici da je Juana Carlosa s Mohamedovim ocem Hasanom II povezivalo blisko prijateljstvo. Španjolski je kralj u Maroku posljednji put bio 1999. , prilikom Mohamedove inauguracije.

Juan Carlos, s kojim je i nekoliko ministara u španjolskoj vladi, tijekom posjeta bi se trebao sastati s marokanskim premijerom Drissom Jettouom, obratiti se zastupnicima u parlamentu i otvoriti novu zgradu španjolskog veleposlanstva u Rabatu.

Tijekom vladavine konzervatvaca Josea Marije Aznara, međusobni odnosi bili su opterećeni stalnim sukobima oko prava na ribarenje, priljeva ilegalnih useljenika iz Maroka u Španjolsku i negativnog stajališta španjolskog tiska prema južnom susjedu.

Napetost je vrhunac dosegnula 2002. vojnim zaoštravanjem oko nenastanjenog otočića Leile/Perejila, koje je otklonjeno tek uz posredovanje američkog državnog tajnika Colina Powella.

Čim je došao na vlast, socijalistički premijer Jose Luis Zapatero prihvatio se popravljanja učinjene štete, odabravši Maroko za svoj prvi inozemni put u svojstvu predsjednika vlade. Uspostavom mješovitih policijskih ophodnji u obje zemlje, Madrid i Rabat također su pojačali suradnju u borbi protiv ilegalnog useljavanja.

"Ponovno je uspostavljeno uzajamno poštovanje", izjavio je Mohamad VI u razgovoru za nedjeljni Pais, izrazivši žaljenje što je većina počinitelja najtežeg terorističkog napada u Španjolskoj, u kojem je u eksplozijama bombi postavljenih u vlakovima 11. ožujka prošle godine poginula 191 osoba, bila iz Maroka.

Dvojicu suverena na putu od aerodroma do Kraljevske palače ispratile su tisuće Marokanaca s marokanskim i španjolskim zastavama, berberski plesači i druge folklorne skupine.



Pročitajte više