Španjolski političar tuži FBI: Na Googleu našli njegovu fotografiju i iskoristili je za Bin Ladenov fotorobot

ŠPANJOLSKI parlamentarac Gaspar Llamazares odlučio je tužiti FBI jer su početkom prošle godine koristili njegovu fotografiju kod izrade lažnog fotorobota ostarjelog Osame bin Ladena.

FBI-ovci su s Google Imagesa uzeli njegovu fotografiju i u Photoshopu je promijenili tako da nalikuje na tada živog najtraženijeg svjetskog terorista. Llamazares je član stranke Ujedinjena ljevica koja se žestoko protivila američkoj intervenciji u Iraku.

Tehničar FBI-a, navodno, nije bio zadovoljan izborom fotografija za izradu Bin Ladenovog fotorobota pa je posegnuo za Llamazaresovim likom, od kojega je, potpuno nepromijenjeno, preuzeo čelo i kosu. Brada je također slična, a crte lica su prilagođene tako da što više podsjećaju na Bin Ladena.

Prve lažne fotografije Osame, odnosno Llamazaresa, objavljene su početkom 2010. i skinute su sa stranica FBI tek kad im se Španjolac požalio. Potom mu se pismeno ispričao i šef laboratorija FBI, kazavši da su njegovu fotografiju koristili "nenamjerno".

Da se FBI-u zaista svidjelo Llamazaresovo "terorističko" lice, dokazuje i to što su ga uzeli i za fotorobot još jednog terorističkog vođe, Atiyaha Abd Al-Rahmana koji je kasnije također ubijen.

Pročitajte više