Sutra se sastaju EU čelnici, odlučuju o pristupnim pregovorima s Ukrajinom

Foto: EPA

Pedro Sanchez, premijer Španjolske koja predsjeda EU-om, poručio je kako želi vidjeti pristupne pregovore s Ukrajinom do kraja 2023. "Započeo sam španjolsko predsjedanje putom u Kijev, a nadam se da ću ga zatvoriti otvaranjem pristupnih pregovora s tom zemljom", poručio je Sanchez danas u Europskom parlamentu.

Španjolsko predsjedanje Vijećem EU-a završava 31. prosinca 2023. Čelnici EU-a trebali bi na samitu u četvrtak i petak odlučiti o preporuci Europske komisije da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom. Iako tu preporuku podržava 26 država članica, nije sigurno da će biti i usvojena jer Mađarska prijeti vetom.

Međutim, iz Budimpešte dolaze signali da bi mogli skinuti blokadu na pomoć Ukrajini ako EU odmrzne sredstva koja su joj zamrznuta zbog problema s vladavinom prava i demokratskim standardima. "Vrijeme je da EU otvori ruke Ukrajini, Moldaviji i zemljama zapadnog Balkana", poručio je Sanchez, dodavši kako je potrebno i konsolidirati Europsku političku zajednicu.

"Trebamo osuditi teroristička zvjerstva Hamasa"

Sanchez je u svom govoru također poručio da bi Europska unija trebala s istim "jedinstvom i jasnoćom" govoriti o situaciji u Gazi i Izraelu, kao o ratu u Ukrajini, a to uključuje isticanje prava Izraela na obranu jednako kao i zahtjev da se prestane s bombardiranjem civilnih područja u Gazi.

"Ako želimo da nas svijet poštuje kao aktera na geopolitičkoj razini, ako želimo da ljudi u Europi budu ponosni na nas i vide da europske vrijednosti nisu samo riječi, moramo govoriti jasno i s jednim glasom", kazao je Sanchez.

To znači osuditi "teroristička zvjerstva Hamasa", pozvati na bezuvjetno puštanje taoca, podržati borbu protiv terorizma na Bliskom istoku i prepoznati pravo Izraela na obranu, ali i "s jednakim uvjerenjem i istim vrijednostima reći dosta – dosta smrti nevinih civila u Gazi uključujući tisuće djece".

"Bombardiranje mora prestati odmah, trebamo humanitarni prekid vatre", istaknuo je španjolski premijer. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je u raspravi nakon Sanchezovog govoru kako Izrael ima pravo učiniti sve u svojoj moći "kako bi spriječio ponavljanje horora 7. listopada" kada je Hamas izveo smrtonosni napad na jug Izraela.

"Istovremeno ima dužnost učiniti sve u svojoj moći da zaštiti civili čak i ako ih Hamas koristi kao ljudski štit", dodala je. Također je kritizirala "nasilje ekstremističkih naseljenika" na zapadnoj Obali, istaknuvši kako ti napadi nisu povezani s borbom protiv Hamasa u Gazi. Pritom je podržala "kazne" odgovornima za napade na zapadnoj Obali.

"Europa je zabrinuta zbog amnestije"

Uobičajeno je da državni čelnici na početku predsjedanja drže govor u Europskom parlamentu, ali se španjolski čelnik obratio pred kraj predsjedanja pošto su na početku predsjedanja u srpnju održani izvanredni izbori u Španjolskoj.

Nakon tih izbora vladajući su Sanchezovi socijalisti neočekivani zadržali vlast, ali vlada ovisi o katalonskim separatistima koji su podršku uvjetovali amnestijom za osuđene zbog sudjelovanja u organiziranju katalonskog referenduma o neovisnosti 2017.

Upravo je ta tema bila najučestalija u raspravi koja je na trenutke više nalikovala raspravi u španjolskom parlamentu. Predsjednik pučana Manfred Weber kazao je kako su španjolski pučani bili za koaliciju sa socijalistima bez separatista te lijevih i desnih ekstremista, što bi bilo u duhu suradnje centrističkih stranaka koja postoji u Europskom parlamentu.

"Europa je zabrinuta zbog amnestije", kazao je Weber. Zastupnik desno populističkog španjolskog Voxa Jorge Buxade Villalba optužio je Sancheza za izdaju zbog amnestije katalonskim separatistima. Sanchez je odgovorio da je amnestija rješenje za nadilaženje sukoba te da prijetnju demokraciji ne predstavlja sporazum s katalonskim separatistima već suradnja "tradicionalne i krajnje desnice".

Pročitajte više