Spašen je desetogodišnjak iz Letovanića koji je pucao karabitom

Ilustracija: Petar Glebov/PIXSELL

DESETOGODIŠNJI dječak iz Letovanića koji je pucajući karabitom jučer zadobio ozljede opasne za život podvrgnut je hitnoj operaciji u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Operacija je završila oko 23 sata, a liječnici su mu uspješno sanirali teške ozljede. Sad je na intenzivnoj skrbi, javlja HRT.

Jučer je s društvom u metalnu posudu stavio karbidni eksploziv, a posuda se od eksplozije razletjela i krhotine su mu teško ozlijedile glavu. 

Zaradio je i kaznenu prijavu

Kazneno je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Sisku, doznaje se u policiji.

Informaciju o kaznenoj prijavi zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari protiv maloljetnika policija je objavila nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja.

Opasnost od petardi

Božićno i novogodišnje vrijeme doba je koje mnogi slave uz pirotehniku.

I dok neke bacanje eksplozivnih naprava zabavlja, drugi smatraju kako je riječ o opasnoj zabavi koja usput remeti javni red, mir i svakodnevni život građana, a loše utječe na djecu, kućne ljubimce i razne skupine ljudi osjetljive na eksploziju i buku.

Policija svake godine upozorava na opasnosti od petardi, a tako je i ove godine provedena akcija Mir i dobro koja se održava već četvrt stoljeća.

"Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije Mir i dobro od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježeno je: 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Također je oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Međutim, ipak važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2017./2018. godinu smanjen za skoro 50 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2016./2017. evidentirano je 8 teških i 26 lakših ozljeda)", rečeno je prije nekoliko tjedana na predstavljanju ovogodišnje akcije Mir i dobro.

Apel roditeljima i djeci

Nakon ozljede šake dječaka u Lipovljanima elektrodetonatorskom kapislom u utorak, te teškog ozljeđivanja dječaka u Letovaniću eksplozijom acetilena iz karabita u srijedu, sisačko-moslavačka Policijska uprava uputila je javni apel roditeljima i njihovoj djeci. 

Na roditelje se apelira da zaštite djecu držeći ih pod nadzorom, da im ne kupuju i ne dozvoljavaju igru eksplozivnim sredstvima i pirotehnikom. Upravo eksperimentiranje eksplozivnim sredstvima najčešće dovodi do ozljeda, koje mogu imati i tragične posljedice. Maloljetnici iz Letovanića i Lipovljana žrtve su upravo takve igre. 

Policija također upućuje poruku djeci kako eksploziv u bilo kojem obliku, nikako ne može biti igračka, te da nosi veliku opasnost. Tako se blagdani, koji bi trebali biti dani mira i ljubavi, pretvaraju u svoju suprotnost, poručuju iz PU sisačko-moslavačke.

Također mnogi prijatelji životinja apeliraju na to da se zabrani pirotehnika jer smatraju da se radi o nepotrebnom uznemiravanju životinja.

Pročitajte više