Spašeno troje gostiju u Bračkome kanalu

TRIDESTŠESTOGODIŠNJI češki turist i njegovo dvoje djece, koji ljetuju u kampu u Baškome Polju, spašeni su u Bračkome kanalu, gdje su ih dvije i pol milje od obale ispred Baškoga Polja brodom Lučke kapetanije malo prije podneva, nakon dva sata potrage, spasioci pronašli u malome gumenom čamcu.

Nedugo nakon toga policija i Lučka kapetanija krenule su u novu akciju spašavanja na moru, a već više od tri sata u Bračkome kanalu traže 18-godišnjeg Čeha. Riječ je o gostu smještenom u autokampu u Baškome Polju, koji se otisnuo na more na gumenom madracu, a čuvar plaže vidio ga je podalje od obale. Prema informaciji makarskoga Gradskog centra 112, u akciji sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te helikopter, koji pretražuje more između obale i Brača.

Na Makarskom primorju puše vrlo jaka bura, na udare i do 120 kilometara na sat, pa je od devet sati prekinut trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču. Za sav je promet, po odluci Lučke kapetanije, zatvorena i makarska luka, što se inače rijetko događa čak i zimi.

Ovako jake bure početkom srpnja ne sjećaju se ni stariji žitelji Makarskog primorja, kao što se temperature od 7 stupnjeva, koliko je jutros izmjereno na Svetome Juri, najvišem vrhu Biokova, ne sjećaju tehničari i osoblje na odašiljaču HTV-a na Biokovu. Zbog jake bure, makarski su vatrogasci danas intervenirali pet puta. S gradskih su ulica uklonili borove koje je bura srušila, pri čemu je znatnije oštećen jedan osobni automobil. Bura je učinila štetu i na povrtlarskim kulturama, a moguća je šteta i na maslinama.

Pročitajte više