Spasioci ruskih podmorničara u očajničkoj utrci s vremenom

AMERIČKI, britanski, japanski i ruski spasioci vode bitku s vremenom, kojeg je sve manje za sedam ruskih podmorničara.

Iako službeni ruski vojni predstavnici tvrde kako su zalihe zraka u maloj podmornici dovoljne za boravak mornara pod morem do ponedjeljka, ruski tisak nesreću uspoređuje s tragedijom Kurska koji je prije 5 godina u smrt odnio 118 života.

Američki vojni transportni zrakoplov C-5 Galaxy sletio je u subotu ujutro na istoku Rusije, a u trupu zrakoplova dopremljene su dvije američke podmornice te 40-ak američkih mornara, ronioca i stručnjaka koji će pokušati spasiti svoje ruske kolege, javlja CNN.

Pored američke, u Rusiju je doputovala i britanska ekipa spasioca koja je dopremila jedno podmorsko vozilo bez ljudske posade, a s kojim stručnjaci namjeravaju izvidjeti situaciju na terenu te koordinirati spašavanje posade, prenosi BBC.

Ruska je mornarica već pokušala izvući potopljene mornare, međutim bezuspješno, a zapovjedništvo ruske flote, strahujući od ponavljanja scenarija sa Kurska, pozvalo je u pomoć američke i britanske kolege.

Mala ruska podmornica dužine 13.5 metara zaglavila je na dubini od oko 190 metara, a prema izvješćima s terena podmornica se zaplela u ribarsku mrežu. Do nezgode je došlo tijekom redovne vojne vježbe, javio je Itar-tass.

Ruska mornarica uspostavila je kontakt s potopljenim podmorničarima, a kako se navodi iz zapovjedništva ruske flote, stanje mornara je zadovoljavajuće.

Ruski tisak u subotu već piše da sadašnja operacija spašavanja gorko podsjeća na Kursk jer su ruske spasilačke ekipe loše pripremljene i jer je operacija spašavanja počela tek 24 sata nakon što se mala ruska podmornica zaglavila na dnu oceana, a takav je bio i slučaj s Kurskom.

Inače, podmornica je zaglavljena od četvrtka ujutro.

Foto: FAH

Pročitajte više