Spektakularna krađa dijamanata u Dresdenu, policija uhvatila tri lopova

Screenshot: CCTV kamera dresdenskog muzeja

NJEMAČKA policija danas je uhitila tri osumnjičena za prošlogodišnju spektakularnu krađu dijamantnog nakita u Dresdenu iz državnog muzeja, javlja agencija AFP.

Policija provodi racije na 18 lokacija u Berlinu, uključujući 10 stanova i garaža. Pretražen je i niz vozila, objavili su policija i tužiteljstvo u priopćenju. U policijskoj akciji, koja bi trebala trajati čitav dan, sudjeluje preko 1.600 policajaca iz čitave Njemačke.

"Današnje akcije bile su fokusirane na potragu za ukradenim umjetninama te mogućim dokazima kao što su mediji za pohranu podataka, odjeća i alat", navodi se u priopćenju.

Najveća krađa umjetnina u modernoj povijesti

Prošlogodišnju pljačku u dresdenskom muzeju lokalni mediji opisali su kao najveću krađu umjetnina u modernoj povijesti.

Lopovi su upali u muzej smješten u dresdenskoj Kraljevskoj palači 25. studenog 2019. godine. Prvo su isključili struju u dijelu muzeja, a potom su provalili kroz prozor i počeli grabiti neprocjenjive dragulje iz 18. stoljeća iz kolekcije saskog vladara Augusta.

Među ukradenim umjetninama su mač čiji je balčak ukrašen sa sedam velikih i 770 manjih dijamanata, te svjetski poznati dijamant "Saski bijeli", koji se nekada nalazio u posjedu saske plemićke dinastije Wettinaca.

Dramatična snimka krađe

Dramatična snimka koju su snimile nadzorne kamere prikazale su jednog od provalnika kako sjekirom razbija staklo izložbeno staklo kako bi se dokopao neprocjenjivih dragulja.

Policija je u proteklih godinu dana ponudila pola milijuna eura za informaciju koja bi dovela do uhićenja lopova. 

Osumnjičeni povezani s arapskim kriminalnim klanovima

Osumnjičeni se, prema odvjetništvu, povezuju s arapskim kriminalnim klanovima koji iz berlinske četvrti Neukoelln djeluju po čitavoj Njemačkoj.

Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel također je potvrdio povezanost osumnjičenih s arapskim klanovima.

"Ovo je još jedan signal u smjeru kriminalnih organizacija da se nitko ne može postaviti iznad države i njezinih pravila", rekao je Geisel.

Pripisuje im se i krađa zlatnika od 100 kilograma

Berlinskim arapskim kriminalnim klanovima se pripisuje i spektakularna pljačka umjetnina u kojoj je prije tri godine iz berlinskog Bode muzeja ukraden zlatnik težak 100 kilograma.

Početkom godine zbog ove pljačke su na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena dva pripadnika jednog arapskog klana, ali zlatnik nikada nije pronađen.

Kriminalne skupine arapskog porijekla posljednjih se godina nalaze u središtu pozornosti njemačke javnosti. Radi se uglavnom o obiteljima koje su krajem sedamdesetih kao izbjeglice tijekom građanskog rata u Libanonu došle u Njemačku i ovdje diljem zemlje stvorile kriminalnu mrežu.

Pročitajte više