Špijunska afera kao iz filma o Jamesu Bondu potresa SAD



UHIĆENJE 11 ljudi za koje FBI nakon desetogodišnje istrage čvrsto vjeruje da su radili kao ruski špijuni pod dubokom krinkom glavna je tema u SAD-u danas. Posebnu pažnju plijeni priča o Anni Chapman, 28-godišnjoj ekonomistici čija priča kao da je napisana u romanu Iana Flemminga.

Okolina o Chapman nije imala previše informacija. Znalo se da je razvedena, lijepa i vjerovalo se da vodi online tvrtku nekretninama vrijednu oko dva milijuna dolara. FBI ima drukčiju priču. Chapman je, po saveznom istražnom birou, bila jedna od ruskih špijuna, za koje još nije objavljeno kakve su informacije slali. Svi su oni radili kao u stara vremena, pod dubokom krinkom, bez potporne mreže, uz rijetke kontakte s ruskim vladinim dužnosnicima, a cilj im je bio "dovoljno se amerikanizirati" kako bi se mogli infiltrirati u zakonodavne krugove. 

Ljepotica kao iz Bondovih filmova

Na Facebook profilu Chapman, na kojemu ona koristi ruski oblik svog imena – Anya, može se vidjeti fotoalbum sa seksepilnim slikama, koje bi, navode američki mediji, lako mogle pripadati jednoj od Bondovih djevojaka. Profil je očigledno još uvijek aktivan, a jedan njen prijatelj poslao je link Washington Postu.

Chapman je bila jedna od pet osumnjičenih koje je FBI uhitio u New Yorku. Njene navodne misije, opisane u 18 stranica dugom sudskom dokumentu, podsjećaju na slavne špijunske filmove. Ona je, stoji u optužnici, kupila mobitel pod imenom Irine Kustov, a navela je lažnu adresu "99 Fake Street" (Lažna ulica 99). Agenti FBI-a pronašli su mobitel, zajedno s pakovanjem za kartice preko kojih se može zvati u inozemstvo, u kanti za smeće ispred njenog stana.

Starinska komunikacija

Pročitajte više