Spirit bi trebao krenuti u šetnju u četvrtak rano ujutro

NAKON što je Spirit, mali robot američke svemirske agencije NASA, sletio na Mars i poslao panoramske fotografije u boji, znanstvenici se nadaju da će se ovoga tjedna početi kretati po Marsu.

Znanstvenici zaduženi za Spiritovu misiju iz NASA-ina centra u Pasadeni pretpostavljaju da će robot sići s platforme i krenuti u šetnju kraterom Gusev najranije u četvrtak ujutro.

Iako je bilo zamišljeno da se Spirit prije počne kretati po površini planeta, raspored je promijenjen zbog analize fotografija i podataka.

Robot, odnosno vozilo visine 1,5 m u gotovo je savršenom stanju nakon slijetanja, ima dovoljno energije za obavljanje svih zadaća, odličnu vezu sa Zemljom i lijep početni položaj za pokret, smatra Arthur Amador, voditelj misije.

Znanstvenici su uz pomoć replike robota isplanirali i uvježbali sve pokrete koje mora učiniti prije napuštanja platforme na kojoj je sletio. Tijekom sljedeća dva dana robot će se okrenuti oko 120 stupnjeva udesno, a to će učiniti u tri faze. Nakon svake faze poslat će na Zemlju fotografije kako bi inženjeri utvrdili njegov točan položaj.

Kad siđe s platforme, Spirit će dan ili dva ostati na mjestu, što će znanstvenicima omogućiti prikupljanje podataka o kemijskom i mineraloškom sastavu tla u tome području, a zatim će krenuti dalje. Spirit najprije mora "rukom" prikupiti uzorke tla, a zatim izmjeriti svaki kamen na koji putem naiđe.

John Callas, voditelj znanstvenih projekata u Jet Propulsion Laboratory američke svemirske agencije NASA, misli da se za sada sve dobro odvija, a dobiveno vrijeme omogućuje i neplanirana znanstvena istraživanja. Znanstvenici su tako isplanirali snimanje panoramskih fotografija u boji područja na kojemu će vozilo sići s platforme.

Osim toga, spektrometrom koji bilježi infracrveno zračenje (toplinu) ispitat će se tri mjesta, uključujući i zanimljiv oblik nazvan Sleepy Hollow (Uspavana rupa) koji se nalazi na oko 30 metara udaljenosti od robota.

Znanstvenici pretpostavljaju da je udubina promjera 15 metara zapravo krater nastao udarom meteora, ispunjen prašinom, kao i još desetak sličnih kratera koji se nalaze na inače ravnoj površini. Spektrometrom će se ispitati površina stijena i tla.

Cijela je misija sada u tzv. taktičkoj fazi, u kojoj znanstvenici donose odluke u hodu, na temelju podataka koje im šalje robot.

Od sada će cijela ekipa analizirati fotografije i planirati sljedeći Spiritov radni dan tijekom razdoblja od 17 sati u kojemu se uređaj odmara. Brzina je pri tome vrlo važna, jer svaki radni dan robota stoji 4 milijuna dolara.

Cijeli projekt istraživanja Marsa pomoću ovoga robota koštat će 820 milijuna dolara, a uključuje i slanje još jednoga posve istoga, nazvanoga Opportunity, koji bi se 24. siječnja trebao spustiti na drugu stranu Marsa.

Pročitajte više