Splavnica bez cvijeća, kumice očajne: "Potjerali su nas i sad ćemo propasti"

Foto: Index

JEDNO od najprepoznatljivijih mjesta u Zagrebu, kako domaćima tako i turistima, zasigurno je Splavnica prepuna cvijeća. Kumice ispred ulaza na Dolac već dugi niz godina prodaju cvijeće i zato su građani ostali šokirani kad su u utorak ujutro Splavnicu zatekli praznu.

Umjesto klupa s cvijećem ondje se okupilo 50-ak kumica i nekoliko cvjećara koji su očajni jer su ostali bez svog dugogodišnjeg radnog mjesta.

U razgovoru s njima doznali smo da su tek nekima od njih u petak rekli kako se od utorka svi zajedno sele na Trg Petrice Kerempuha na Opatovinu.

"Jutros smo došle, no vidjeli smo da nema naših klupa, onda smo od kolega doznali da smo od danas na Opatovini. Samo su maknuli naše klupe, a iz Tržnice se ograđuju. Smjestili su nas na Opatovinu bez da nas je netko na to upozorio", rekla nam je jedna od kumica.



Njezin kolega kazao je, pak, da mu je u petak oko 10 ujutro došao voditelj tržnice Dolac i rekao mu da su od utorka na Trgu Petrice Kerempuha.

"Na Splavnici nas je inače 51 cvjećar i svi plaćamo debelo rezervacije, 750 kuna mjesečno plus svaki dan još 40 kuna za placovinu. Na Opatovini su nas sve nagurali, gore nema mjesta. Čuli smo da će zbog preuređenja Radićeve prebaciti na Splavnicu ugostiteljske kućice i da su nas zato maknuli jer im smetamo. Vidite da su već prije dva mjeseca postavili jednu kućicu na početak Splavnice zbog čega je 6 cvjećara već ostalo bez svog mjesta. Tad su nam rekli da je to samo radi proslave Kineske Nove godine i da će kućica tu stajati samo 15 dana, no već stoji dva mjeseca i nitko je ne uklanja", rekla nam je nekolicina kumica.


"Imam 64 godine, a od svoje 7. sam na rukama upravo ovdje prodavala cvijeće"

Dodale su kako se one neće samo tako dati ukloniti te mole sve građane da potpišu peticiju protiv njihovog uklanjanja sa Splavnice.

Inače, na Splavnici su klupe za cvijeće prvi put postavljene prije 16 godina, no prije klupa kumice su godinama na Splavnici prodavale cvijeće noseći ga na rukama i tako su, kažu, navikle svoje kupce da po povratku s Dolca zastanu kod njih i kupe cvijeće.

Boje se da će ovako ostati bez posla te da im nitko neće dolaziti na Trg Petrice Kerempuha, gdje se pak godinama prodaju sadnice svijeća.

Jedna od kumica kaže da sad ima 64 godine, a da je već sa 7 godina dolazila na Splavnicu prodavati cvijeće noseći ga na rukama, dok je druga dodala kako na ovom mjestu cvijeće prodaje preko 30 godina.



"Sve nas je ovo pogodilo. Ljudi su naviknuti na to da ovdje kupuju cvijeće, naročito starije osobe. Turisti se redovito dive i slikaju na Splavnici koja je jedan od simbola Zagreba baš kao i Dolac. Problem je što ćemo na Opatovini imati 90 posto manje posla. Gore nećemo moći opstati jer nećemo moći podnijeti troškove koje imamo i sva davanja Tržnicama. Neke kolegice su otišle Bandiću koji nam je odobrio prodaju cvijeća na ovom mjestu kad je odlučio da se tu postave klupe, a sad nam to oduzima", kažu kumice.


Tržnice Zagreb: Kumice će se u 9. mjesecu vratiti na Splavnicu, moramo ih maknuti

Pokazuju nam rješenje kojeg su Tržnice Zagreb dobile od Grada Zagreba, a u kojem se odbija njihov zahtjev da se zbog radova u Radićevoj štandovi za prodaju cvijeća izmjeste na sjeverozapadni dio Trga bana Jelačića. Grad je takav zahtjev odbio i odredio da se presele na Trg Petrice Kerempuha.

Kontaktirali smo i glasnogovornika Tržnica Zagreb, Miroslava Pupića Bakrača koji je za Index odbacio navode kumica da će se na Splavnici postaviti ugostiteljske kućice te tvrdi kako ih jednostavno moraju preseliti zbog rekonstrukcije Radićeve ulice.



"Mi smo kumicama ponudili lokaciju na Trgu Petrice Kerempuha, koja je oduvijek bila Cvjetni plac. Prema planu izvedbe rekonstrukcija Radićeve predviđena je od ožujka do rujna. Neće biti nikakvih ugostiteljskih kućica.

Naime, Gradu je potreban ovaj prolaz na Splavnici kako bi se mogli obavljati radovi na rekonstrukciji Radićeve. Predviđa se da će oni trajati šest mjeseci i da će se kumice nakon pola godine vratiti na Splavnicu", rekao je Pupić Bakrač.

Na upit što je s ugostiteljskom kućicom na Splavnici koja tamo stoji već dva mjeseca, rekao je da će se i ona ukloniti.


 

Pročitajte više