SLUČAJ KOJI JE DIGAO SPLIT NA NOGE Građani će živim zidom zaštititi sina Nine Kuluz

Screenshot: Index

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas Ninu Kuluz, majku 7-godišnjeg Cesarea, koji bi sutra po rješenju o ovrsi splitskog Općinskog suda trebao biti predan ocu Alessandru Avenatiju. U Gradu Splitu nisu htjeli posebno komentirati sastanak, no neslužbeno doznajemo da je gradonačelnik obećao pomoći sufinanciranjem odvjetničkih troškova.

>> Splićanki Nini Kuluz oduzet će sina: "Sutkinja je pitala treba li mu dati tablete za smirenje"

Ovrha bi se trebala izvršiti sutra u 11 sati, u Split su stigli i dječakov otac, ali i generalni konzul Italije Paolo Palminteri. Ninu Kuluz od petka zastupa odvjetnik Mišo Živaljić. Smatra da je počinjena greška u postupku, odnosno da nitko za mišljenje nije pitao Cesarea, a što je bilo potrebno učiniti po europskim konvencijama.

"Imamo liječničke nalaze po kojima separacija od majke nije dobra za dječaka. Sud se dosad oglušio na naše zahtjeve za odgodom ovrhe, no sutra ujutro šaljemo novi zahtjev. Na slučaju radim 24 sata dnevno i dojma sam da sud pokušava dovršiti predmet što prije, ali ne na dobrobit djeteta", kazao nam je odvjetnik Živaljić.

500 ljudi svojim će tijelima štititi Cesarea?

Facebook grupa "Spasimo malog Cesarea" prijavila je policiji javno okupljanje od 9 sati pred zgradom u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom. Predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić računa da će doći najmanje 500 ljudi. Svojim će tijelima pokušati spriječiti ovrhu.

"Glavni cilj je odgoda ovrhe. Tražimo da se slučaj pošalje na reviziju, provede vještačenje roditelja i da se za mišljenje pita Cesare. Javno okupljanje će biti mirno i dostojanstveno, na dobrobit djeteta. Cesare je najvažniji u ovoj priči. Severina je platila dva autobusa iz Zagreba, cijeli je Split upoznat sa slučajem, jučer smo stavili i transparent na Svetog Duju. Pružit ćemo pasivan otpor, mogu nas jedino dignuti i staviti u maricu", kazao nam je Gudić.

Nina Kuluz sina je odvela iz Italije prije šest godina. Alessandro Avenati pokrenuo je niz postupaka i u domovini i u Hrvatskoj, a po odluci talijanskih i hrvatskih sudova dječak se treba predati ocu. Sutkinja splitskog Općinskog suda smatrala je da dijete ne bi trebalo izručiti ocu u Italiju, no njeno mišljenje nisu dijelili suci Ustavnog i Županijskog suda u Splitu. Protiv Kuluz se vode i dva kaznena postupka, jedan u Italiji, a drugi u Hrvatskoj, i to zbog toga što je bez pristanka drugog roditelja odvela dijete iz Italije.

Pročitajte više