Splićani grafitima natjerali uhljebe da rade svoj posao, pogledajte fotografije

SPLIĆANIMA je dosadio nemar uhljeba koji bi se trebali brinuti za Dioklecijanovu palaču. Odlučili su poduzeti nešto.

Prije nekoliko dana, u utorak ujutro, u splitskom Getu su osvanuli grafiti s jasnom porukom Goranu Nikšiću, voditelju Odsjeka za staru gradsku jezgru.

Pojeden i popijen novac

"Nikšiću, di su novci od piture? Zašto je nestalo piture?","Ovaj zid nije opituran jer je Nikšić, gradski uhljeb i kulturni snob, pojeo i popio novce od spomeničke rente", ''U se na se i podase, Goran Nikšić kulturno prase!!!, pisalo je preko cijelog zida u Dominisovoj ulici. 

Osim tog dijela Dioklecijanove palače, grafitima je išaran i Židovski prolaz. 

"Ove rupe na plafonu stoje godinama zbog Nikšićeva nemara", pisalo je na zidu ispod razbijenog stropa punog rupa u jednom od poznatih splitskih uskih prolaza, karakterističnim za staru jezgru grada.

Brzinski prebojan zid

Sljedeće jutro, grafiti su promptno uklonjeni, a fasada je prebojana. 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije bio sretan zbog noćne akcije.

"Vandalizam! Žalostan sam. Što su napravili s ovim? Argumentima možemo raspravljati, ali nemojmo uništavati grad", poručio je gradonačelnik za Dalmatinski portal.

Novi grafiti

Međutim, rat grafitima u centru grada se nastavio i sljedećeg dana. Ovaj put je na istom mjestu prozvan i šef Ureda za konzervatore Radoslav Bužančić. Prebojani zid u Dominisovoj išaran je novim grafitima s porukama "Fasada?", "Sanacija?" i dvjema strelicama.

"Višesložne riči i latinizmi te ne čine poštenim čovikom! Prodavač pameti!", "Lopine, di je turjačka žbuka?", "Pošto nove fuge, Buža?", pisalo je na susjednom zidu.

U novoj kanonadi grafita, spominje se turjačka žbuka. Buža, kako noćni grafiteri nazivaju Bužančića, inzistira na uporabi turjačke žbuke pri žbukanju i fugiranju. Taj materijal, prema struci, ostavlja pečat starine, ali je jednako tako dio struke protiv i odbacuje turjačku žbuku zbog njene poroznosti, piše Dalmacija Danas.

I ovaj put je odmah prebojan

I ovi grafiti su odmah rano ujutro prebrisani i prebojani.

"Nikšiću: Skužaj, nismo znali da si ti svoje davno izija i popija. Na mlađima palača ostaje! Spavaj mrtvo "kulturno" magare!", "Pošto obraz Radoslave?", "Ko je firma koja ima dozvolu za radit? Oće fugirat Albanci ka šta su i Radoslavu ovu zimu?", pisalo je na drugim grafitima malo dalje od Dominisove ulice.

Pročitajte više