Splićanka: Sin mi je trebao na pregled srca, naručen je za tri mjeseca

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U splitskom KBC-u pacijenti prvi pregled u prosjeku čekaju 130 dana, dok je otvoreno skoro 14 tisuća narudžbi. Podaci su to Hrvatskog zavoda za zdravstvo osiguranje među kojima također stoji kako prvi pregled pedijatrijskog kardiologa trenutno čekaju 144 pacijenta u prosjeku 59 dana. Na listi čekanja prije nekoliko mjeseci bila je i Splićanka koja tvrdi kako je pregled sina čekala skoro tri mjeseca.

Splićanka je za Index ispričala da ih je doktorica obiteljske medicine, nakon što joj se dvanaestogodišnji sin žalio na ubrzan rad srca, uputila na specijalistički pregled nakon kojeg se, kaže, razočarala u sustav.

"Doktorica ga je poslušala na slušalice te zbog ubrzanog rada srca i sumnje na šum odlučila poslati na daljnju obradu. U bolnici sam doživjela šok kada su mi rekli da ga specijalist može pregledati tek za tri mjeseca", priča Splićanka koja je odlučila ostati anonimna zbog straha od toga kako će je liječnici tretirati na sljedećim pregledima.

Splićanka: Plaćamo privatne preglede zbog listi čekanja

S listama čekanja i tromosti zdravstvenog sustava sugovornica se, kaže, upoznala davnih godina, kada je trebala napraviti magnetnu rezonancu. No iznenadilo ju je da dijete treba čekati pregled tri mjeseca. Kaže kako su u nedostatku izbora prisiljeni na privatne preglede. Dok je sin došao na red u splitskoj bolnici, sve je već obavila privatno.

"Dijagnozu smo dobili privatno i, na svu sreću, nije opasna po život i naš dječak ima zdravo srce. Radi se o jednoj vrsti tahikardije, a kako je sportaš, moramo odlaziti na kontrole i pratiti stanje. Nemam prigovora na odnos liječnika prema nama nakon što smo došli s privatnim nalazima, on je sve profesionalno odradio", kazala je Splićanka i dodala kako smatra da je problem u zdravstvenom sustavu.

"Sramotno je da sam praktički dva puta platila isti pregled. Nije mi žao jer mirno spavam i znam da mi sinu nije ugrožen život. Ali je sramotno. Što je s roditeljima koji ne mogu plaćati privatne preglede, kako će oni pomoći svom djetetu, pogotovo danas, kada je skupo plaćati osnovne životne namirnice, a kamoli privatno liječenje."

Predstojnica Klinike Branka Polić: Lista čekanja za prvi pregled smanjena je na 60 dana

O listama čekanja za specijalističke preglede pedijatra upitali smo i predstojnicu Klinike za dječje bolesti KBC-a Split Branku Polić. Zanimalo nas je zbog čega je pacijent čekao tri mjeseca prvi pregled, koliko se čeka na kontrolu te što čine kako bi se smanjile liste čekanja.

Klinika za dječje bolesti otvorila je još četiri dodatne kardiološke ambulante te su, kako kaže Polić, u rad uključili i kolegicu koja je na užoj specijalizaciji. "Trenutno, zahvaljujući otvaranju dodatnih specijalističkih ambulanti i tome što sada imamo dva UZ aparata, lista čekanja za prvi pregled je smanjena na period od 60 dana, što ranije nije bio slučaj", rekla je Polić.

Kada su u pitanju kontrolni pregledi, predstojnica Polić ističe kako se nužni pregledi odrađuju na vrijeme. No, imaju problema, kažu, s roditeljima koji ne otkažu pregled.

"Imamo dosta poteškoća i s nedolaženjem na zakazani pregled, bez otkazivanja barem dan ranije. Pa čak i to jutro bi bilo prihvatljivo kako bismo mogli pozvati drugu djecu na pregled. Mnogi roditelji se vežu za određenog liječnika, što je za dijete dobro jer liječnik najbolje zna probleme i stanje djeteta, ali ponekad to iziskuje dulje čekanje", kaže Polić.

Upitali smo predstojnicu Polić što rade po pitanju smanjenja liste čekanja kako bi svi pacijenti dobili pravovremenu zdravstvenu skrb, na što je odgovorila:

"Svi djelatnici Klinike predano rade svoj posao i trude se da ishod liječenja bude što bolji, sve u korist naših bolesnika. Također, ulažu se veliki napori da bi se osigurali bolji uvjeti za rad i ispunili zahtjevi za optimalnom kadrovskom strukturom. Kontinuirano se radi na stvaranju što boljih uvjeta za liječenje i boravak djece u bolnici kroz edukaciju i stručno usavršavanje postojećih i zapošljavanje novih kadrova, kao i u uređenju i opremanju Klinike."

Najduže se čeka pedijatrijski pulmolog

Prema dostupnim informacijama HZZO-a, prvi pregled djeteta u splitskoj bolnici se najduže čeka na Pedijatrijskoj pulmologiji. U prosjeku skoro sto dana pacijenti čekaju pregled pulmologa. Pacijenti KBC-a Zagreb isti pregled čekaju skoro triput manje. Prema listi HZZO-a, splitska djeca ne čekaju preglede dijabetologa, farmakologa i psihologa za djecu. Točnost prikazanih podataka u nadležnosti je zdravstvenih sustava.

Petričević: Brojevi nisu dobri, radi se o zdravlju djece

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split Mate Petričević po dolasku na funkciju osnovao je radnu grupu za liste čekanja te kaže kako je upoznat sa statistikom kada je u pitanju Pedijatrija.

"Budimo iskreni, brojevi nisu dobri, potrebne su hitne mjere, radi se o zdravlju djece. Pogrešno je tražiti opravdanja, posebno ako si godinama, na ovaj ili onaj način, bio dio upravljačke strukture. Govorimo o nedostatku kadrova, a u isto vrijeme mladi liječnici godinama ne mogu dobiti specijalizacije. Treba prestati upirati prstom u druge, promašene politike ljudskih resursa koristiti kao olakotne okolnosti i na potenciranje tog problema slijegati ramenima govoreći 'nema nas'", rekao je Petričević te dodao:

"Nisam upoznat s konkretnim slučajem, ali kao liječnik i roditelj nisam zadovoljan priloženim. Upravno vijeće će zatražiti izvješće od ravnatelja, i ne samo izvješće već i mjere kojima se ovaj problem treba riješiti. Zdravlje djece je posebno osjetljiva tema. Tu nema kompromisa."

Kaže kako razumije frustracije roditelja koji su primorani plaćati privatno preglede jer im javnozdravstvena skrb nije dostupna na vrijeme te da se stanje u splitskoj bolnici treba što prije promijeniti. "Moramo zaštititi javni sustav, naposljetku, što je s onima koji si ne mogu priuštiti 150 eura za pregled, čije dijete ostaje bez ručka, cipela ili igračke samo jer se pregled obavio privatno? Privatni pregled mora biti stvar slobodnog izbora, nipošto stvar nužde. Fokus nam mora ostati na zdravlju bolesnika", poručio je Petričević.

Pročitajte više