SPLIĆANKA S AMERIČKOM ADRESOM "S par stotina dolara, bez stana i posla otišla sam u New York"

Foto: Index, Privatan album

"ODUVIJEK mi je bio san otići u New York. To sam htjela od malih nogu i maštala sam da ću postati odvjetnica", prvo je što nam je rekla Neve Krželj koju smo upoznali u New Yorku.

Iako nije postala odvjetnica, ovoj 23-godišnjoj Splićanki želja se ispunila pa sad živi u Velikoj Jabuci. U razgovoru nam je otkrila kako je sve krenulo.

Planirala je otići na studij u New York, ali nije uspjela. No već je na 3. godini faksa dobila priliku otići na studentsku razmjenu. Tako je i završila u Rochesteru, gradu u državi New York.

"Još sam od srednje škole htjela otići na studij u New York, ali nisam uspjela. Za takav pothvat mi je trebala potpora od strane roditelja, no moji nisu baš znali kako to izvesti, a i jako je skupo", rekla nam je Neve.



Do Amerike preko faksa

Umjesto odlaska u SAD, upisala je jedini američki koledž u Hrvatskoj - Rochester Institute of Technology (RIT Croatia).

"Znala sam da će mi to omogućiti da odradim praksu u Rochesteru i da eventualno ostanem tamo raditi, pa sam upisala taj studij. Isto tako sam odlučila da ću završiti faks godinu dana prije roka, jer nam se nudi ta mogućnost na studiju. To sam teškom mukom uspjela, budući da sam paralelno uz faks radila u jednoj digitalnoj agenciji u Zagrebu.

Na drugoj godini faksa sam dobila priliku odraditi praksu u SAD-u, pa sam preko te agencije otišla u New York. Tamo smo trebali odraditi jedan projekt, tako da sam prvi put u životu posjetila grad u koji sam oduvijek željela otići. New York me već na prvu očarao. To je mjesto gdje se istinski pronalazim. Grad je prepun mogućnosti i izazova, ali potrebno je puno raditi", kaže Neve.




S par stotina dolara otišla živjeti u New York

Nakon tog posjeta New Yorku vratila se u Zagreb i nastavila studirati, da bi joj se na trećoj godini faksa otvorila nova prilika. Mogla je otići u Rochester na program studentske razmjene, što je odmah iskoristila.

"Zadnji semester sam završila u Rochesteru, gdje sam istovremeno studirala i radila. Nakon što sam diplomirala, već sam idući dan spakirala stvari i otišla u New York s par stotina dolara u džepu, bez stana i bez posla.

Spavala sam kod prijatelja na kauču, a u međuvremenu sam pokušavala pronaći praksu u svojoj profesiji kako bih zadržala vizu.

Srećom sam zaradila dovoljno novca za stan, namještaj i onoliko koliko mi je trebalo za preživjeti. Čak sam si uspjela kupiti novi laptop, jer sam u međuvremenu dobila stalni posao kao menadžer u sektoru odnosa s klijentima u jednoj maloj tehnološkoj kompaniji. U vrijeme dok sam počela tamo raditi, shvatila sam što zapravo želim raditi u svom životu. Više nisam htjela biti ni odvjetnica ni neka biznis žena, već se baviti dizajnom interijera.

Oko toga sam zapravo uvijek bila strastvena. Još kao dijete sam voljela uređivati interijere, pa sam tako u Splitu završila srednju školu za dizajnera interijera", rekla nam je Neve.



Kako su prolazili mjeseci, istekla joj je i studentska viza preko koje je boravila u New Yorku pa se morala vratiti u Hrvatsku. Za rad u toj tehnološkoj kompaniji kaže da joj je bio nevjerojatno iskustvo.

"Jako sam zahvalna na iskustvu kojeg sam tamo stekla i na pruženoj prilici za rad u toj tehnološkoj kompaniji. No kako mi je istekla studentska viza, morala sam otići iz kompanije.

Potom sam još neko vrijeme putovala po Kanadi i Bermudima te sam se naposljetku vratila doma u Split. Međutim, nakon nekog vremena, točnije nakon Nove godine, ponovno sam otišla u New York preko business vize. Ovdje sam položila certifikat za privatnog trenera i radim taj posao dok ne sredim stalnu vizu, budući da mi je želja ostati u New Yorku i ovdje otvoriti svoj studio za dizajniranje interijera. Dok to ne uspijem, radim kao privatni trener jer sam od malena u sportu, a dugo godina sam trenirala plivanje", završila je svoju priču Neve koja se sad fokusira na sređivanje stalne dokumentacije kako bi konačno mogla ispuniti svoj san.

Pročitajte više