Split: Do kraja kolovoza sazvati izvanrednu skupštinu zbog požara

VIJEĆNICI Skupštine Splitsko-dalmatinske županije odlučili su na današnjoj redovnoj sjednici sazvati izvanrednu županijsku skupštinu do kraja kolovoza zbog katastrofalnih požara u Dalmaciji.

Župan Kruno Peronja istaknuo je kako u požarima na svu sreću nitko nije stradao, a osim dviju starih napuštenih kuća na Biševu, nije izgorio ni jedan stambeni ili turistički objekt. Koordinacija svih nadležnih u gašenju požara, ustvrdio je Peronja, bila je izvanredna, ali požari su buknuli istodobno na više mjesta, i nije ih bilo lako gasiti jer je za to potrebno više ljudi i više kanadera.

Zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Felicio Parčina istaknuo je da protupožarni sustav funkcionira, kako je kazao, fantastično. Na primjedbu vijećnika SDP-a Vinka Brajkovića da je Županija dala samo 560.000 kuna za sezonske vatrogasce, reagirala je pročelnica Županijskog odjela za financije Anka Matošić ustvrdivši kako je Županija ove godine za protupožarnu zaštitu dala 2,1 milijuna kuna, što je puno više nego što je zakonski obvezna.

Neki vijećnici su tvrdili da je u vatrenoj kataklizmi ovih dana zakazala i Vlada i Županija, a Branimir Lukšić iz Hrvatskog bloka upitao je premijera Račana zašto je Vlada ove godine izdvojila samo deset milijuna kuna za vatrogastvo i istodobno tražila od siromašnih gradova i općina povećanje sredstava za tu namjenu.

Upitao je također što je s obećanjem Vlade o dodjeli 260 vatrogasnih vozila vatrogascima u Hrvatskoj.

Vijećnik Ante Nakić (HSLS) uputio je pitanje predsjedniku Vlade "što Hrvatska duguje Vinku Sindičiću da on traži hotele u Visu na ime svojih potraživanja, kad se zna da je Vinko Sindičić početkom osamdesetih izvršio atentat na Nikolu Štedula, zbog čega je u Velikoj Britaniji osuđen na 11 godina zatvora, što je i odležao". Osim toga, u Hrvatskoj je protiv njega vođen postupak zbog ubojstva Brune Bušića koji je zbog nedostatka dokaza obustavljen, rekao je.

Nakić je zatražio, a dobio je potporu većine vijećnika, da mu Vlada na to pitanje odgovori u što kraćem roku, jer tvrdi da je riječ o pitanju od iznimnoga značenja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Pročitajte više